2024. április 25., csütörtök
VB-SELEJTEZŐ

Összeomlás a harmadikban

Bár a csoportból való továbbjutás már nem volt veszélyben Szerbia számára a rigai vb-selejtezős mérkőzésen, a frissen kitüntetett Svetislav Pešić nyilvánvalóan nem kikapni vitte el tanítványait Lettország fővárosába. Az A jelű kvartettben papíron legerősebb ellenféllel sokáig fej fej mellett haladtak a Sasok, sőt, a nagyszünet táján nagyobb lélegzetnyi előnyre tettek szert, amikor a pihenőt követő triplával már 9 pontos előny szerepelt a kijelzőn a vendégek javára (25:34). Innentől azonban egy borzalmas időszak jött el a szerbeknek, akik mindösszesen négy büntetőt tudtak a helyére küldeni a periódus végéig, amikor már 46:38-ra vezettek a lettek. A meccs több fordulatot nem tartogatott, a házigazda nyugodt végjáték után diadalmaskodott, Szerbia pedig készülhet a holnap (vasárnap) esti niši, belgák elleni ütközetre, amelyen eldől, a csoport második vagy harmadik helyén lép a kvalifikáció következő fázisába.

Eredmények, 5. forduló, A csoport: Lettország–Szerbia 66:59, Belgium–Szlovákia 102:59. A sorrend: Lettország 9, Belgium és Szerbia 8, Szlovákia 5 pont.

NBA

Aláírták Jokić szuperszerződését

Mivel a tengerentúli elitligában hivatalosan is megkezdődött a nyári átigazolási időszak, sok olyan játékosmozgás vagy épp szerződéshosszabbítás történhetett meg, amit már hosszabb-rövidebb ideje hallani lehetett az NBA berkeiben. Ezek közül számunkra a legfontosabb lépést természetesen Denverben tették meg, ahol zombori kétszeres MVP-nk, Nikola Jokić és a Nuggets vezetősége aláírta a kosárlabda történetének legvaskosabb megállapodását: a Joker 264 millió dollárért további öt évre kötelezte el magát a Mérföldmagas Városban. A Denver egyébként igen aktív volt az „ablak” első napján, viszonylag hamar megszerezte a szabadon igazolható DeAndre Jordant és a fejlesztési csapatból korábban többször is beugró Davon Reedet. Ide kapcsolódik még, hogy a Washington legjobbja, Bradley Beal Jokićéhoz hasonló méretű, 251 milliós hosszabbítást kapott a Wizardstól, ugyancsak öt évre.