2022. augusztus 17., szerda

Magyarország legyőzte Montenegrót, a hetedik helyen végzett

A magyar férfi vízilabda-válogatott másodszor is legyőzte Montenegrót, így a hetedik helyen végzett a budapesti vizes világbajnokságon. Märcz Tamás együttese a viadal vasárnapi zárónapjának első helyosztóján 8-6-ra legyőzte a montenegrói csapatot.

A hazaiak legjobbja a kapus Lévai Márton volt, aki 10 védéssel, 63 százalékos hatékonysággal járult hozzá a sikerhez.
A magyar válogatott ennél csak egyszer szerepelt gyengébben világbajnokságon, 1986-ban Madridban kilencedikként végzett.

Fotó: MTI

Eredmény, férfi vízilabda, a 7. helyért:
Magyarország-Montenegró 8-6 (1-0, 4-2, 2-1, 1-3)
gólszerzők: Nagy Á., Zalánki 2-2, Burián, Jansik Sz., Vámos, Varga Dé. 1-1, illetve Matković, Averka, Perković 2-2.
Mind a csapat, mind a szurkolók nem arra készültek, hogy ezen a napon csak a hetedik helyért küzdhet a magyar válogatott, a Hajós Uszoda környékén ugyanis sokan próbáltak túladni az esti programra.
A két csapat a csoportkör nyitányán találkozott, a magyarok akkor 12-8-ra diadalmaskodtak.
A két, vélhetően nem túl motivált gárda elképesztően sok hibával kezdte az összecsapást, rengeteg volt a rossz átadás, lövés. Közel hat percig nem esett gól, ekkor Nagy Ádám használta ki, hogy senki sem támadta meg.
A második negyed elején Zalánki Gergő ötméteresével növelték előnyüket a házigazdák, majd Burián Gergely is betalált, közben a kapuban Lévai Márton továbbra is hibátlanul védett. A montenegróiak másfél negyed után találtak be először, Jansik Szilárd azonban megúszásból gyorsan visszaállította a háromgólos különbséget. A rivális első fórját pillanatok alatt értékesítette, másodszor is Dušan Matković volt eredményes. Vámos Márton hat másodperccel a félidő előtt iratkozott fel a gólszerzők közé.
A harmadik negyedben majdnem három percet kellett várni az első gólra, ekkor Varga Dénes talált be megúszás után, a montenegróiak kettős fórból sem tudtak gólt szerezni. Végül egy perccel a játékrész vége előtt szépítettek, igaz, ehhez egy magyar kézre is szükség volt, ellenkező esetben Lévai ezt is simán fogta volna. A magyar csapat azért ezt a negyedet is megnyerte, köszönhetően Nagynak, aki a vízből magasan kiemelkedve, magabiztosan értékesített egy előnyt.
A magyar csapat számára a világbajnokság utolsó nyolc perce egy kihagyott fórral kezdődött, majd Zalánki-góllal folytatódott. A montenegróiak fórban egy szép kombinációval szépítettek, majd akcióból is betaláltak. Támadásban megakadtak a magyarok – a montenegrói cserekapus, Petar Tesanović remekül szállt be, 12 lövésből 9-et fogott –, a rivális egy gólra zárkózhatott volna fel, de két előny is kimaradt. Ekkor már szorványos füttyszó is hallatszott a nagyjából félházas lelátóról, de a győzelem nem forgott veszélyben.

A következő mérkezésekkel fejeződik a vizes világbajnokság férfi vízilabda-tornája:
AZ 5. HELYÉRT

17.00: Szerbia–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport+)
BRONZMÉRKŐZÉS
14.30: 
Görögország–Horvátország (Tv: M4 Sport+)
DÖNTŐ
20.00: 
Olaszország–Spanyolország (Tv: M4 Sport).