2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Koppenhágában az idő is beleszólt

Bár az időjárás meglehetősen mostoha volt a mezőnyhöz, azért mégis fergeteges hangulatban, hatalmas szurkolói tömegek előtt rajtolt el tegnap késő délután Koppenhágában a Tour de France. Nagyjából húsz fokban és hol hulló, hol elálló esőben vágtak neki a bringások a 13,2 kilométeres, több mint 20 kanyart tartalmazó, vagyis roppant technikás egyéni időfutamnak. A legnagyobb összetett esélyesek közül először Primož Roglič ment ki a pályára, és az exsíugró bizonyította, hogy nem véletlenül nyerte meg a Tour-felvezetőnek számító Dauphinét, abszolút versenyképes idővel tekert célba. Valamivel utána rajtolt el közvetlenül egymást követően három szupersztár, az időfutam-világbajnok Filippo Ganna, a belga klasszikusmenő Wout van Aert és a címvédő Tadej Pogačar, és a trió a beérkezéskor ki is sajátította magának a dobogót. A később érkezők közül egyedül a belga Yves Lampaert tudott minden társánál nagyobbat durrantani, így az élete első Tour-szakaszsikerét arató bringás viselheti a háromhetes első sárga trikóját.

Az összetettmenők közül a szlovénok, valamint a hazai közönség előtt nagyot repesztő Jonas Vingegaard már biztosan kedvező helyzetből várta a folytatást.

A viadalon ma is egy rendkívül izgalmas szakasz következhet, hiszen a Roskilde és Nyborg közötti, bő 200 kilométeres távon több helyen is erős oldalszélre lehet számítani, ami több részre szedheti szét a mezőnyt.

Végeredmény, 1. szakasz (Koppenhága–Koppenhága, 13,2 km, egyéni időfutam): Yves Lampaert 15:17 perc, Wout van Aert +5, Tadej Pogačar +7, Filippo Ganna +10, Mathieu van der Poel +13, Mads Pedersen +15 mp, Jonas Vingegaard a. i., Primož Roglič +16, Bauke Mollema +17, … Geraint Thomas +25, … Alekszandr Vlaszov +31, … Romain Bardet +45, … Nairo Quintana +49, … David Gaudu +50, … Damiano Caruso +55 mp stb.

Blanka remek bemutatkozása

Élete első nagy körversenyén állt rajthoz a magyar női kerékpározás fiatal kiválósága, Vas Blanka, aki a Tour előtt egy nappal, csütörtökön induló női Giro d’Italia mezőnyében bizonyíthat. A régi-új magyar bajnok az első nap egyéni időfutamán az előkelő 29. helyen ért célba, mindössze 29 másodpercre lemaradva a győztestől, míg tegnap hatalmas munkát vállalt a sprintfelvezetésben, és csak az utolsó kilométeren belül állt ki az élről. Az első etapot az amerikai Kristen Faulkner, a másodikat az olasz Elisa Balsamo nyerte meg.