2022. augusztus 17., szerda

Az öntudat és szervezettség nem áll meg a határoknál

Az öntudat és szervezettség nem áll meg az államhatároknál, hanem átfogja az egész nemzetet – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap a felvidéki Nagytárkányban, ahol beszédet mondott a Tárkányok találkozóján.

A helyettes államtitkár a rendezvényen – ahol a magyarországi, a partiumi és a felvidéki, Tárkány nevet viselő települések képviselői találkoztak – a megszervezett és öntudatos közösség erejéről, valamint az erős intézményi hálózatnak a magyarság megmaradásában játszott szerepéről beszélt. Szilágyi elmondta: a találkozó huszadik évada felidézi, hogy az öntudat és a szervezettség nemcsak egy Szent István-i hagyaték, hanem élő valóság is a nemzet számára. Hozzátette: abból pedig, hogy a települések képviselői a Partiumból és Magyarországról is eljöttek a felvidéki találkozóra, meg lehet érteni, hogy az öntudat és szervezettség nem áll meg az államhatároknál, hanem átfogja az egész nemzetet, s ebben az összefogásban minden magyar felelős minden magyarért.

A helyettes államtitkár kijelentette: a találkozó idei évadában szereplő húszas szám más tekintetben is fontos, abban, hogy a rendszerváltást követő első szabad választások után húsz évvel komoly szerveződés indult a Kárpát-medencében. „2010-ben új korszak kezdődött nemzetünk életében, mely az elmúlt száz esztendő legsikeresebb évtizedét eredményezte a magyarság számára.”

A nemzetpolitikai államtitkárság idei tematikus éve a cselekvő nemzet éve – említette, majd rámutatott: a testvértelepülések találkozója a cselekvő nemzet könnyen megragadható példája, cselekvő szerveződés, amelyben benne van a szervezettség és az öntudatosság ereje, amely segít a nemzetünk felemelkedésében. Hozzáfűzte: a szervezettség és az öntudatosság erejének példái a települések oktatási intézményei is, amelyek a magyarság felnövekvő nemzedékeit segítik a szülőföldhöz való kötődésük megerősítésében, s ezek az intézmények a magyarság megmaradását garantáló erős hálózatot jelentenek. „Az elmúlt tizenkét évben az ilyen és ehhez hasonló intézmények olyan hálózattá fejlődtek, melyek az óvodától az egyetemig kísérik a fiatalok életét, és segítik a szülőföldön való megmaradást” – mondta Szilágyi Péter.