2024. március 29., péntek

Európa geopolitikai érdeke a vasútfejlesztés

Augusztus 1-jén megindul a tehervonat-forgalom a Szeged–Röszke–Szabadka vonalon

Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba és az Európai Unióba; ezeket a törekvéseket Magyarország mindig is támogatta – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára tegnap a Szeged és a röszkei határ közötti vasútvonal-fejlesztés munkaközi bejárásán Röszkén.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: Magyarország elemi érdeke, hogy az áru-, illetve személyszállításban a szomszédos országokkal sokkal jobb kapcsolata legyen, és a Kína vagy Törökország felől érkező árucikkek vasúton érkezzenek Magyarországra, és menjenek tovább az EU többi tagállamába. Közölte, a magyar kormány 45 milliárd forintot fordított arra, hogy Szeged és a röszkei határ között egyvágányú, villamosított, óránként 120 kilométeres sebességre alkalmas új vasúti pálya épüljön.

A magyar kormány a Szeged és Röszke közötti vasúti szakaszt a személyszállításban is stratégiai jelentőségűnek tekinti, mivel „elemi érdeke mind a szegedi, mind a szabadkai térségnek, hogy az itteni nagyvárosokat összekapcsolják, és elérhetővé tegyék az emberek számára vasúton az akár heti többszöri ingázást”. Ehhez megbízható, kiszámítható és menetrendszerű közlekedésre van szükség a két ország, a két nagyváros között. Ez a vasútvonal feltehetően már a 2023. év végén lehetővé teszi ezt – hangsúlyozta tegnapi tájékoztatóján Vitézy Dávid.

A másik komoly vasúti beruházás a Budapest és Belgrád közötti vonal fejlesztése. A munkálatok miatt a személyvonatokra már vágányzár van érvényben a 150-es vasútvonalon, ezért minél hamarabb szükség van egy alternatív útvonal megteremtésére. A belgrádi fővonalon, Budapest és Kelebia között még járnak a vonatok, de augusztusban a teherforgalmat csökkentett sebességgel és csak az éjszaki órákban, de már erre, a most készülő 136-os pályaszakaszra terelik majd, ezzel is felgyorsítva a Budapest és Belgrád közötti fővonal építését.