2024. március 29., péntek
UKRAJNAI HÁBORÚ

Elfoglalták Liszicsanszkot

Az orosz hadsereg megvetette a lábát a Donyec-medencei Liszicsanszk városban – ismerték el tegnap ukrán hivatalos források. Az ukrán elnök egyik tanácsadója már az előző nap közölte, hogy elveszíthetik utolsó jelentős bástyájukat a stratégiai jelentőségű Luhanszk régióban.

Az ukrán vezérkar szerint az oroszok Liszicsanszk mellett Verhnyekamenka város elfoglalására koncentrálják erőiket. Egy másik jelentős bástya, Szeverodoneck már elesett. Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán katonai kormányzó megerősítette, hogy Liszicsanszkban már megvetették a lábukat az oroszok. Nem világos, hogy ukrán egységek maradtak-e városban.

Az oroszbarát szakadárok már szombaton azt állították, hogy elfoglalták Liszicsanszkot.

Tegnap robbanások rázták meg az oroszországi Belgorod várost, amely az ukrán határ közelében van, és Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója azt állította, hogy meghalt három ember, további négy pedig megsebesült, köztük egy tízéves gyerek. Mintegy ötven ház megrongálódott. A robbanások okát nem tudják, de vizsgálják.

Belgorod mellett más határközeli orosz városokat is ért már ukrán támadás, például Kurszkot és Brjanszkot. Kijev ezekre a vádakra nem szokott reagálni, független forrásból pedig nem lehet ellenőrizni a valóságtartalmukat.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte szombaton, hogy az ukrán erők már legalább három napja próbálnak rakétákkal csapást mérni fehéroroszországi célpontok ellen, de Pancir elhárítórendszereik kivédték ezeket. Lukasenko egyúttal megfenyegette Kijevet, hogy azonnal válaszcsapást mérnek Ukrajnára, ha annak sikerülne kárt okoznia fehérorosz területen.

Mintegy nyolcszázezer ukrán vesztette el az otthonát

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború miatt – jelentette ki Olena Suljak ukrán parlamenti képviselő tegnap. Szavai szerint a legtöbb kár a lakásállományban Donyeck, Harkov, Kijiv és Csernyihiv megyékben keletkezett. Eddig mintegy 220 ezren nyújtottak be kártérítési kérelmet.

Liszicsanszki utacrészlet (Fotó: AP via Beta)

Liszicsanszki utacrészlet (Fotó: AP via Beta)

Közben Vadim Ljah, a Donyeck megyei Szlovjanszk polgármestere a Facebookon jelentette, hogy az orosz erők rakéta-sorozatvetőkkel heves támadásokat intéznek a város ellen. Eddig hat áldozatról és 15 sérültről tudnak.

Olekszandr Honcsarenko, a szintén Donyeck megyei Kramatorszk polgármestere arról tájékoztatott, hogy az orosz erők Szmercs típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a várost már második napja. A megyei kormányzói hivatal későbbi közlése szerint az oroszok három rakétát lőttek ki tegnap Kramatorszkra, megsemmisítettek egy szállodát, és megrongáltak lakott területen egy utat. A Dom helyi tévécsatorna szerint a támadások következtében kigyulladt a város piaca is.

Harkiv megye kormányzója szerint hajnali négy óra tájban érte rakétatámadás a megyeszékhely, Harkiv városát, ahol létfontosságú infrastrukturális objektumot találtak el. Arra nem tért ki, milyen létesítményről van szó.

Ivan Fedorov, az orosz erők által megszállt, Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere a Telegramon közzétett videofelvételén azt mondta, hogy vasárnapra virradó éjjel az ukrán erők több mint harminc csapást mértek a városban lévő négy orosz támaszpont egyikére, és az ennek következtében megsemmisült. Szavai szerint ezen felül kisiklattak egy orosz lőszerszállító páncélvonatot is.