2024. április 16., kedd

Hét eurós belépő az EU-ba a jövő év májusától

A jövő évben beutazási korlátozásokat vezet be az Európai Unió 62 ország polgárai számára. Teszi ezt annak ellenére, hogy számos tagállam épp ezzel ellentétes intézkedésekhez folyamodott az utóbbi időben. Mint emlékeztettek, 2023 májusában életbe lép az ETIAS, azaz az Utazás Európai Rendszere.

A 62 állam közé tartozik Szerbia is. Mindazoknak, akik 2023 májusa után kívánnak az EU területére lépni, egy online applikációt kell kitölteniük, személyes adataik, útlevelük adatainak, úticéljuk részleteiről, az esetleges bűntetett előéletükről, és más országokba való beutazási eltiltásukról szóló adatok feltüntetésével.
A felnőttek ezenkívül 7 eurót fizetnek ezért a szolgáltatásért, a fiatalkorúak ingyen utazhatnak. A szabály a 18 és 70 év közöttiekre lesz érvényes. A belépés engedélyeztetése érvényes lesz bármilyen jellegű, 90 napot nem meghaladó tartózkodásra.

Azt ígérik, hogy a beutazási engedély jóváhagyása várhatóan pár percet vesz majd igénybe, de a részletesebb ellenőrzés esetében harminc napot is várhatunk rá – közli a 021 hírportál.

A hírről április folyamán ITT beszámoltunk, ám azóta januárról májusra tették át az intézkedés bevezetésének időpontját.