2022. augusztus 10., szerda

Megkezdődött az 1944–45-ös áldozatoknak szentelt emlékhely kialakítása Újvidéken

A tartományi székváros Liman városrészében ma megkezdődött az 1944–45-ös ártatlan áldozatoknak szentelt emlékhely kialakítása.

A 021.rs hírportál értesülései szerint a helyszínen jelenleg nincsenek munkások, viszont idáig sikerült elhelyezni az emlékmű talpazatát. Emellett az építésre vonatkozó tájékoztató táblát sem helyezték ki.

A munkálatok megkezdésére az engedélyt június 27-én adták ki, viszont hivatalosan nem jelentették be annak megkezdését.

Miloš Vučević polgármester korábban kijelentette, hogy az Ivo Andrić és az 1300 káplár utcák sarkán felállítandó emlékmű szeptemberig elkészül. A munkálatok elvégzésére a belcsényi (Beočin) Ekonomist elektro vállalata kapott engedélyt. A munka kivitelezésének összértéke 1,5 millió dinárt tesz ki.

(Fotó: 021.rs)
(Fotó: 021.rs)

Az emlékmű felállítását erőteljesen ellenzi az újvidéki közvélemény legnagyobb része, az ellenzéki pártok, valamint az Október 23-a Antifastiszta Front tagjai is. Ez utóbbi szervezet még a nemzetközi szervezetekhez is tiltakozó levelet intézett.

Az emlékmű Szilágyi László akadémiai szobrász munkája, amely márványból készült és vasbeton talapzaton fog állni. Az emlékmű súlya két, két és fél tonnát tesz ki.