2024. április 19., péntek

A régióban Szerbiában a legdrágább az élelmiszer

A háztartási gépek ára az uniós értékeket is meghaladja

A régió országai közül Szerbiában a legdrágább az élelmiszer és az üdítőitalok, míg az uniós tagállamok közül ugyanezen árucikkek Luxemburgban a legdrágábbak, derült ki az Eurostat legfrissebb, 2021-re vonatkozó összesített adataiból.

Szerbiában a széles körben fogyasztott árucikkek és szolgáltatások ára az uniós átlag 60 százalékát éri el. Az élelmiszerek és üdítőitalok 15 százalékkal olcsóbbak az európai átlagnál, de drágábbak, mint Albániában (ahol 82,6 százalékát teszik ki az uniós átlagnak), Montenegróban (81,5%), Bosznia-Hercegovinában (78,4%) és Észak-Macedóniában (64,2%).

A felmérés szerint Szerbiában az elektromos házi berendezések is drágábbak a régióbeli és európai átlagnál, 19 százalékkal kell többet fizetni ezekért, mint Európában. Az európai átlagnál magasabb árak csak Izlandon és Norvégiában vannak. A villanyáram, a földgáz és az üzemanyag árát illetően viszont a régióban csaknem azonosak az árak, és az uniós átlagárnak felét teszik ki.

A szeszes italok és a dohány Szerbiában az európai átlagár 68,5 százalékának felel meg, míg a lábbelik és ruhák valamennyivel olcsóbbak az uniós átlagnál (mintegy 93 százalékát teszi ki). Észak-Macedóniában a legolcsóbbak a dohány- és alkoholtartalmú termékek, Montenegróban pedig a szállítási költségek.

Az EU tagállamaiban, Dánia és Írország az árbajnok; a közszükségleti cikkek 40 százalékkal drágábbak az uniós átlagnál. Luxemburg következik a sorban az uniós átlag 132 százalékával, Svédország 128-cal és Finnország 126-tal.

Az élelmiszerek és szeszes italok tekintetében Luxemburg a legdrágább, ahol 25 százalékkal magasabbak ezen árucikkeknek az ára az uniós átlagnál. Luxemburgot Dánia és Írország követi a sorban, a legolcsóbb pedig Románia, ahol a szóban forgó árucikkek 69 százalékát teszik ki az uniós átlagnak, továbbá Lengyelország, ahol ez az arány 72 százalék.

A legnagyobb árbeli eltérések az idegenforgalomban és a dohánytermékek esetében tapasztalhatók. Dániában például a szállodai szolgáltatások és az éttermek 3,4-szer drágábbak, mint Bulgáriában, ahol az árak az európai átlag felét teszik csak ki. A szeszes italokat és a dohányt illetően Írország kétszer drágább az uniós átlagnál, Finnországban az árak annak 173, Svédországban 136 százalékát jelentik. Bulgáriában az átlagérték 64 százalékának felelnek meg, de Lengyelország és Magyarország sem éri el a középértéket, 72, illetve 79 százalékos szinten vannak. A nagy különbségek a megadóztatás terén mutatkozó különbségeknek tudhatók be, minden állam más adópolitikát alkalmaz.

A háztartási berendezések területén nincs olyan nagy árszakadék, Lengyelország a legolcsóbb, ott 12 százalékkal elmaradnak az árak az uniós átlagnál, Hollandia a legdrágább, de csak 13 százalékkal múlja azt felül.

Magyarországon a legolcsóbb az áram, a gáz és az üzemanyag az uniós átlag 47,7 százalékával, Dániában a legdrágább annak 131,8 százalékával.