2024. március 29., péntek

Nyáron sem pihennek

Fonalgrafikai tábor – Ady-nap

Hetedik alkalommal szervezte meg a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ iskolás gyermekek számára a fonalgrafikai táborát, amelynek az erdő volt a témája. A foglalkozásokat ezúttal is a mélykúti Börcsökné Kiss Erzsike vezette, Bece Angéla és a Tarka Virág kézimunkacsoport többi tagjának a segítségével. A gyerekek alkotásaiból tárlat nyílt. Tímár Gabriella, az Ady elnök asszonya elmondta, hogy a fonalgrafikai tábor lebonyolítását ezúttal a Ficsakkal (Fiatal Családosok Klubja) szervezték meg, aminek köszönhetően a részt vevő gyerekek ajándékban is részesültek.

– Több gyermek is évek óta visszajár a táborba, és már igazán ügyesen dolgozik. Ami külön örömre ad okot, hogy több fiú is megszerette ezt a technikát – hallhattuk az Ady elnök asszonyától, aki elárulta, hogy a közelmúltban Kisújszálláson jártak a szervezet kézimunkázó asszonyai egy értékmentő táborban, ahol a nagykunsági szűcshímzését tanulmányozták, ma este pedig Ady-napot tartanak a színházban.

– Az Ady-nap 2009 óta kerül megrendezésre, ezúttal a színpadra lépő 80 gyermek, illetve az idén 10 éves jubileumát ünneplő Kalamajka néptánccsoport lesz a főszereplője. Ugyanekkor a Nemzeti Művelődési Intézet felhívására szervezett hímzőszakkörök alkotásaiból és a mézeskalácsszakkörünk munkáiból is kiállítás nyílik. A rendezvényünket, illetve a Kalamajka tánccsoport fennállásának 10 éves jubileumát a tartományi oktatási titkárság támogatásával szervezhetjük meg. A szervezetünk keretében zajló néptáncoktatás támogatásáért pedig a Csoóri Sándor Alapnak tartozunk köszönettel – mondta Tímár Gabriella, és elárulta, hogy július közepén jász napokat tartanak Bácskossuthfalván. Szakoktatók közreműködésével népművészeti foglalkozások keretében gyöngyfűzést, csipkeverést lehet majd tanulni, és a jász motívumok modern alkalmazásáról is előadás hangzik el, illetve néptáncos estet és gasztrobemutatót is szerveznek.