2024. március 29., péntek

Aktív évek után is a hivatásnak élve

Nyugállományba vonult rendőrök nemzetközi találkozójának helyszíne volt Pacsér

Nyugállományba vonult vajdasági és szegedi rendőrök találkoztak Pacséron, a Topolya és Kishegyes község nyugdíjas rendőreit tömörítő egyesület szervezésében. A rendezvény délelőtt sportversenyekkel kezdődött, illetve az érdeklődők megtekinthették a Szilágyi Gábor Amatőr Festők Egyesülete tárlatát a helyi nyugdíjas-egyesület székházában. A Regionális Oktató Központban megrendezett közös barátkozás kapcsán a sportversenyek eredményhirdetése előtt Holló István, a házigazda községközi szervezet elnöke elmondta, hogy a találkozóra több mint 100 vendég érkezett.

– Rendszeres találkozóink elsősorban a barátkozásról, a nosztalgiázásról szólnak. A rendőrség kötelékében egykor szolgálatot teljesítő nyugdíjasoknak szinte ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy egymással, a régi kollégákkal találkozzanak. A szegedi vendégeink mellett Magyarkanizsa, Zenta, Nagybecskerek, Óbecse, Újvidék, illetve Topolya és Kishegyes község nyugdíjas rendőrei érkeztek a pacséri találkozóra. Amikor mi vagyunk a házigazdák, akkor igyekszünk mindig más helyszínen megszervezni a rendezvényt, hogy vendégeink megismerjék a két község valamennyi települését, azok értékeit. Ezúttal is jó partnerre leltünk a pacséri helyi közösség, illetve a helyi nyugdíjas-egyesület részéről, akiknek köszönhetően sikerült a találkozónkat zavartalanul és tartalmasan lebonyolítani. A sportversenyeket igyekeztünk tagságunk átlagéletkorát és a nyári kánikulát figyelembe véve lebonyolítani, így ezúttal dartsban, lengőtekében és korongdobásban mérhették össze erejüket résztvevőink csapatversenyek formájában – nyilatkozta a topolyai rendőrállomás korábbi, ma már nyugállományba vonult vezetője, aki a találkozó eredményhirdetése előtt köszönetet mondott Nenad Vrekić rendőrfőnöknek, hogy ha kötelezettségei miatt rövid időre is, de tiszteletét tette a találkozón, illetve üdvözölte Szatmári Adrián polgármestert és munkatársait, Kislinder Gábort és Tomik Nimródot, valamint Szabolcski Szabolcsot, Pacsér tanácselnökét. A rendezvényen jelen volt a Topolya Község Nyugdíjas-egyesületének elnöke, Ortó Károly nyugdíjas rendőr is, aki üdvözölte a jelenlevőket. Köszönőlevelet vehetettek át a topolyai–kishegyesi szervezet rangidős tagjai, így Pölhe János és Čordas Đorđe, illetve Branko Maravić a távolléte miatt egy másik alkalommal kapja kézhez az elismerést. Dr. Márton István, a Magyar Veterán Rendőrök Egyesületének alelnöke és a Csongrád megyei nyugdíjas rendőrök egyesületének elnöke elárulta, hogy a szerbiai kollégákkal a 90-es évektől fűzték szorosabbra az együttműködést, és ezeket a személyes ismeretségeket azóta igyekeznek fenntartani, immár a nyugállomány kötelékében.

– A szegedi egyesületünk 17 szerbiai nyugdíjasszervezettel igyekszik jó kapcsolatot ápolni, sajnos a járványidőszak elmúlt három éve pótolhatatlan károkat okozott ebben az évtizedek óta fenntartott eredményes együttműködésben. A vajdasági egyesületeken túl délebbre is igyekszünk ápolni barátságot, mint ahogy Bánát Romániához tartozó szervezeteivel is. Sajnos a belgrádi egyesülettel még nem sikerült felvenni a kapcsolatot. Igyekszünk átlépni a nyelvi akadályokat, és mi is vendégül látni a szervezetek tagságát Szegeden, így évről évre mi vagyunk az évzáró találkozó házigazdái – nyilatkozta egyebek mellett dr. Márton István. A nyugdíjas rendőrök pacséri találkozójának sportversenyén a dartscsapatverseny nyertese a magyarkanizsai nyugdíjas rendőröket tömörítő csapat lett, a lengőtekét a topolyai–kishegyesi szervezet tagjai nyerték meg, a korongdobás nyertese pedig a szabadkai egyesület tagsága.