2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Megállíthatja bárki Pogačart?

A címünkben megfogalmazott kérdés az, amelyet a kerékpárosvilág rajongói és szakértői szinte kivétel nélkül feltesznek legalább magukban, ha esélylatolgatásba bocsátkoznak a ma, egy koppenhágai időfutammal rajtoló Tour de France kapcsán. A még mindig szemtelenül fiatal – szeptemberben 24 éves – szlovén ugyanis nemcsak az elmúlt két kiírásban nem talált legyőzőre (tavaly már brutális fölénnyel uralkodott), de idén is olyan erőszintről tett mind ez idáig tanúbizonyságot, amelynek a teljes profi mezőnyt figyelve egyszerűen nincs párja. Tadej Pogačar már három rangos körversenyt nyert meg a szezonban ellentmondást nem tűrő módon, és még a tavaszi egynaposokon is villogott – ezekről a legrosszabb eredménye egy 12. hely a Vallon Nyílon, és ez az igazán ijesztő a teljesítményében, tekintve, hogy évtizedes viszonylatban nem tűnt fel a szcénán ennyire sokoldalú, különböző terepeken erős bringás.

Persze nem csak a címvédőről érdemes szót ejteni. Ha a top 10-re esélyes versenyzőket vesszük számba, mintegy kéttucatnyi nevet lehet megemlíteni, ha azonban Pogi érdemi kihívóira térünk át, ez a lista jócskán lerövidül, gyakorlatilag néhány emberre. Sokak szerint egyedül Primož Roglič tarthat lépést a fenoménnel a legkeményebb hegyi szakaszokon, és a háromszoros Vuelta-győztes a Dauphiné domináns megnyerésével néhány hete valóban bizonyította, hogy képes lehet megszorongatni honfitársát. Rajta kívül dán csapattársa, Jonas Vingegaard, az ineosos Geraint Thomas vagy Adam Yates, a tavalyi meglepetés-negyedik Ben O’Connor, illetve Alekszandar Vlaszov, Rigoberto Urán vagy Romain Bardet dobogós helye nem lenne komoly meglepetés.

A Grand Boucle idei útvonala az észak- és közép-franciaországi etapok után előbb veszi célba az Alpokat, míg a Pireneusok az utolsó hétre maradnak. A jellemzően sorsdöntő magashegyi szakaszokon kívül ezúttal nagy jelentősége lehet holnap a háromból második dániai, Roskilde–Nyborg távnak, amelyen erős oldalszeles részekre lehet számítani. Szerdán a mezőny egy mini-Párizs–Roubaix-t teljesít 11, összesen 19 kilométernyi macskaköves szektorral, ahol akár az egész háromhetest el lehet bukni, és említést érdemel még, hogy a viadal utolsó előtti napján, közvetlenül a Champs-Élysées-n való körözés előtt egy, a Touron régen látott hosszúságú, bő 40 kilométeres egyéni időfutamot kell majd teljesíteni, ami jócskán átírhatja a végső erőviszonyokat.