2024. március 29., péntek

Jazzes ritmusban Palicson

A Révész Richárd Latin Quartet adott koncertet a szabadkai VM4K szervezésében

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvényére rendhagyó módon a palicsi Vigadó nagyteraszán került sor, ahol a latin jazzt játszó budapesti Révész Richárd Latin Quartet lépett fel. Révész Richárdot Magyarország elsőszámú zongoraművészei közt tartják számon. Ahogyan azt megtudhattuk tőle, a kvartett tulajdonképpen egy friss formáció, korábban ugyanis trióként zenéltek. Ez év elején egészültek ki kvartetté, illetve ekkor mondták ki hivatalosan azt, hogy ily formán működnek tovább.

Révész Richárd és zenésztársai ezelőtt is ismertek és népszerűek voltak. Az együttest Révész Richárd mellett Fonay Tibor, Tar Gergely és Molnár Mátyás alkotja. A repertoárjuk sokszínű és erről a palicsi közönség is meggyőződhetett. Saját szerzeményeket és az Afro-Cuban zene egy-egy darabjának a feldolgozásait is előadták, de nem maradtak el a hangszeres virtuozitások, improvizációk sem, amelyet a vérbeli jazzrajongók különösképp kedvelnek. Mindezzel együtt a közönségnek egy könnyen befogadható, élvezetes, pezsgő jazzkoncertben lehetett része Palicson, a csütörtöki forró estén.

A fellépés előtt a zenekar tett egy sétát a Vigadó körül. Révész Richárd a lapunknak azt mondta, hogy még soha sem járt Palicson, sem Szabadkán, de még Szerbiában sem, így nagy öröm neki és a zenésztársainak, hogy ide eljöhettek, megismerkedhettek itteni emberekkel és szemügyre vehették a környéket. Az elmondásuk szerint a koncert helyszínére érve az első benyomásuk az volt, hogy mennyire szép a Vigadó épülete és a park.

A pályájáról beszélgetve a zongoraművésztől megtudhattuk, hogy a latin jazz zenéhez tizenéves korában kezdett el vonzódni. Azelőtt klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd pedig magával ragadta a könnyűzene és a jazz. Az élet úgy hozta, hogy sok időt tölthetett el Dél-Amerikában, ahol tovább mélyíthette a zenei tudását és jelentős tapasztalatra is szert tett. A világ megnyílt a számára, rengeteg koncerten zenélt és számos külföldi előadóval is felléphetett. A latin jazz irányvonalon továbbhaladva Magyarországon is zenésztársakra lelt, így a koncertek, fesztiválok alkalmával e zenei műfaj otthoni rajongóival is rendszeresen találkozhat, találkozhatnak az együttesével.

A zenekar tagjai magas szintű zenei tudásukról is ismertek és természetesen más formációkban is megfordulnak, így egyáltalán nem kell csodálkoznunk, ha a nevük más együttesekben is felbukkan, és más hírességek mellett is megjelennek. Révész Richárd is több zenekarban játszik, televíziós műsorokban is részt vesz, mindeközben pedig tanít is. Lemezeket is megjelentetett és mások zenei kiadványaiban is közreműködött. Találhatunk felvételeket az online térben is, egy jazzkoncert azonban élőben az igazi. Ezt is tudják a vérbeli a jazzrajongók, és a közönség erről is meggyőződhetett a palicsi koncerten.