2024. április 20., szombat

Karlovy Varyban ma kezdődik a nemzetközi filmfesztivál

Huszonhét filmnek itt lesz a világpremierje, vetítik a Szelíd című magyar filmalkotást is

Tizenkét kiválasztott alkotás méretteti meg magát az idén az 56. Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. Magyar film ezúttal nincs köztük.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje ma este kezdődik, s kilenc nap alatt több mint 60 ország alkotójának mintegy 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 9-én este tartják.

A nyitóesten Paolo Genovese olasz filmrendező Supereroi (Szuperhősök) című filmjét láthatják a nézők, míg a szemle zárófilmjeként George Miller ausztrál filmrendező Three Thousand Years of Longing (Háromezer év vágyakozás) című alkotását tűzik műsorra.

A gazdag kínálatból 27 filmnek Karlovy Varyban lesz a világpremierje, hat alkotásnak pedig ez lesz az első európai bemutatkozása. A főbb programkínálat 13 alkotója a múltban már részt vett a nyugat-csehországi filmszemlén, kilenc rendező viszont most mutatkozik be első ízben a cseh nézőknek.

A korábbi évekhez képest változás, hogy megszűnt a fiatal kelet-európai filmeseket bemutató Nyugattól Keletre elnevezésű szekció. A Proxima szekció váltotta fel, amelyben azonban a világ bármely táján élő kezdő alkotók bemutatkozhatnak.

Kiemeljük, hogy Csuja László és Nemes Anna női testépítőről szóló, Szelíd című alkotását Közép-Európa legnépszerűbb filmfesztiválján, Karlovy Varyban is láthatja a külföldi közönség. A rendezőpáros testmelodrámája egy női testépítőről, Edináról szól, aki komoly áldozatot hoz azért, hogy megnyerje a világbajnokságot. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, ami a testéhez hasonlóan megérdemli az elismerést.

Az alkotást az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be januárban, ahol első magyar játékfilmként a versenyprogramban is szerepelt, valamint vetítették a rangos Sydney Filmfesztiválon is. A Szelíd díjat nyert a Cleveland Nemzetközi Film Fesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon is, a múlt héten véget ért Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) pedig Csonka Eszter világbajnok testépítő a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki. Karlovy Vary-t követően Palicson, a július közepén kezdődő Európai Filmfesztiválon láthatja a filmet a közönség, ahol a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjért versenyez 11 másik filmmel.