2022. augusztus 9., kedd

Erdogan újra bevezetné a halálbüntetést

A török elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megszavazza azt – számolt be Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozatáról az NTV török televíziós hírcsatorna.

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag múlt hétvégén jelentette be, hogy Törökország fontolóra veszi a halálbüntetés 2004-es megszüntetésének visszavonását. Ezt megelőzően maga Erdogan vetette fel a témát, az erdőtüzek és a velük kapcsolatos gyújtogatások nyomán.

„Amennyiben szükség van rá, napirendre kell venni és meg kell vitatni a (halálbüntetésről szóló) kérdést. Meglátjuk, mi sül ki belőle" – idézte a televízió az elnököt.

Az Erdogan pártjával közösen kormányzó, Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke egyetértett az elnök felvetésével, s hozzátette, hogy a büntetésnek a terrorizmusra, a nemi erőszakra és a nők meggyilkolására is ki kellene terjednie.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: Beta/AP)
Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: Beta/AP)

A török elnök hangsúlyozta, hogy „ha az igazságügyi minisztérium munkája eredményeként a parlament (a büntetést támogató) döntést hoz", ő jóvá fogja hagyni azt.