2024. április 20., szombat

Legjobban a kombinált teszt sikerült, az eredmények gyengébbek a tavalyinál

A nyolcadikosok által tett záróvizsga előzetes eredményeit pénteken a Moja srednja škola portálon tették közzé.

– A tanulóknak a legjobban a kombinált teszt sikerült. Az eredmények összességében viszont gyengébbek a tavalyiaknál. A nyolcadikosok az anyanyelvi teszten átlagosan 12,52 pontot értek el a lehetséges 20-ból, matematikából 12,31-et, a kombinált teszten pedig 14,12 pontot – közölte az oktatási minisztérium.

Milan Pašić oktatásügyi segédminiszter szavai szerint a gyengébb eredmények miatt néhány középiskolában a beiratkozási alsó küszöb alacsonyabb lesz, mint tavaly, de mindez a diákoknak az adott oktatási intézményben található szakok iránti érdeklődésétől függ.

Az oktatási minisztérium adatai szerint idén a végzős diákok 99,5 százaléka tett záróvizsgát június 27-e és 29-e között.  

A tanulók és szüleik a Moja srednja škola portálon keresztül mindhárom teszthez hozzáférhetnek, valamint panaszt is tehettek az értékelés miatt. A diákok pénteken délután négy óráig elektronikus úton vagy saját iskolájukban tehettek panaszt, amennyiben viszont nem elégedettek az elsőfokú bizottság válaszával, akkor szombaton szintén 16 óráig van lehetőségük fellebezni a másodfokú bizottságnál.

A záróvizsga végleges eredményeit július 5-én, kedden teszik közzé.

A kívánságlistát július 6-áig kell elküldeniük a már említett oldalon keresztül, aki viszont papíralapon szeretné átadni, megteheti 6-án és 7-én az általános iskolákban. Az oldalon július 13-án teszik közzé a tanulók ranglistáját. A középiskolákba való iratkozás pedig július 14-e és 20-a között történik, teljesen elektronikus úton.

Az érdeklődők a Moja srednja škola portálon (www.mojasrednjaskola.gov.rs) ellenőrizhetik az eredményeket, mint ahogyan mindhárom teszt megoldását is.