2024. április 24., szerda

Ingatlanper vagy bosszú?

Stamenković szerint a belügyi vezetés bátorította, hogy illegálisan építkezzen

Illegális építkezés vádjával kezdődött meg a héten Goran Stamenkovićnak, annak a rendőrnek az ügyében a bírósági eljárás, aki magára vállalta a rendőri mulasztás felelősségét, amikor 2016-ban fekete símaszkosok kíséretében, az éj leple alatt Belgrád Savamala (a jelenlegi Belgrád a Vízen) városrészben erőszakos épületbontást hajtottak végre a mai napig ismeretlen személyek, és a rendőrség a lakossági bejelentések ellenére sem reagált. Stamenković szerint az ellene folyó eljárást is azért indította el a bíróság, mert a médiának elmondta, hogy a Savamala-ügy kapcsán őt az akkori Belügyminisztérium vezetősége vallomásra kényszerítette.

Mint erről a KRIK oknyomozó portálnak korábban elmondta, Dijana Hrkalović, a Belügyminisztérium volt államtitkára, Nebojša Stefanović, volt belügyminiszter (jelenlegi védelmi miniszter), valamint Vladimir Rebić, volt rendőrigazgató arra kényszerítette, hogy a Savamala-ügy kapcsán vállalja magára a bűnösséget, s ennek fejében a sopoti rendőrkapitányság élére helyezik, továbbá legalizálják két, Mirijevóban engedély nélkül felépített házát. E házak egyike kapcsán folyik most az eljárás, hiszen a másikat 2018-ban legalizálták. Stamenković ügyvédje, Ivan Ninić tanúnak idézné be a fent említetteket, illetve Veselin Milićet, Milan Stanićot és Zvonko Kostićot, a rendőrség akkori vezetőségi tagjait, valamint Nikola Selakovićot is (jelenlegi külügyminisztert), aki akkor az államfő mellett tevékenykedett.

– A vádlott szerint az eljárás összefüggésben van a Savamalán történtekkel – nyilatkozta Ninić ügyvéd a KRIK-nek, majd megállapította, a beidézett személyek felelősségét kívánják ezzel megvizsgálni, hiszen védence azt állítja, ezek az emberek mondták neki, hogy folytassa az építkezést, nem lesz ebből semmi gondja.

Arról, hogy beidézik-e tanúnak a megnevezett személyeket, a bíróság még nem döntött.

Stamenković kiemelte, az építkezés évek óta folyik engedélyek nélkül, ami bevallása szerint, valóban nincs rendben. De mint mondta: – Három- vagy ötmillió illegálisan felépített épület van az országban, és ebből csak egy az enyém.

Szavai szerint a bírósági eljárás bosszú ellene, mert elmesélte, mire kényszerítették hat évvel ezelőtt. A KRIK-nek adott nyilatkozatában a felhozott vádak kapcsán az ügyészség végül nem indított nyomozást.

Stamenković és ügyvédje a bíróság előtt bizonyítékként mutatta be a napokban azt az e-mail-levelezést, amelyet Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság nemrégiben leváltott igazgatója folytatott Dijana Hrkalovićtyal, hogy Goran Stamenković engedélyek nélkül felépített házában bekapcsolják az áramot. A levelezést követő 18. napon be is kapcsolták, annak ellenére, hogy az építkezés engedély nélkül történt.