2024. március 29., péntek

Rakétatalálat ért egy lakóépületet Odessza közelében

Orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében található Bilhorod-Dnyisztrovszkijben péntek hajnalban, a támadásban legalább tizennégyen életüket vesztették és harmincan megsebesültek, közölték az ukrán mentőszolgálatok.

Az áldozatok között három gyermek van.

A mentés jelenleg is zajlik, többen a romok alatt rekedtek, miután az épület egy része összeomlott, mondta el Szerhij Bracsuk, a helyi kormányzat szóvivője az ukrán televíziónak.

Egy másik rakéta egy üdülőépületet talált el, a támadásban hárman meghaltak, és legalább egy ember megsebesült, tette hozzá Bracsuk.

Ukrán helikopterek csapást mértek az orosz csapatokra Herszonban, Bilozerka közelében, közölte az ukrán hadsereg pénteken.

A támadásban 35 orosz katona vesztette életét, és két harckocsi, valamint több páncélozott jármű megsemmisült.

Eközben Ukrajna megkezdte az áramexportot az Európai Unióba Románián keresztül, jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön. A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette. Zelenszkij elmondta, hogy a jövőben növelik a szállított mennyiséget, így az ukrán elektromosság részben kiválthatja az orosz gázt az európai piacon. Megjegyezte: a megállapodás nem csak az anyagi haszonról szól, hanem Európa biztonságáról. Az ukrán áramhálózatot március közepén kötötték össze az európaival.