2024. március 29., péntek

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal, ha utazunk?

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal az utazás során? Hogyan állítsuk be a hőmérsékletet a légkondin? Mit érdemes fogyasztani magas hőmérséklet esetén? – a többi között ezekre a kérdésekre válaszolt a 021.rs hírportálnak dr. Zoran Krulj, az újvidéki mentőszolgálat vezetője. A nyár beköszöntével egyre több feladat vár az újvidéki mentőszolgálat csapataira. Krulj szerint a legkockázatosabb a nap legmelegebb időszakában, délelőtt 10 és 17 óra között, a nyílt területen való tartózkodás.

– A helyiségek legyenek légkondicionáltak, de ügyeljünk arra, hogy a külső környezet és a helyiségek közötti hőmérsékletkülönbség ne haladja meg a hét fokot – bár ez kicsit irreálisan hangzik. Így jól lehetett alkalmazkodni a változáshoz az utcára való kiépéskor – magyarázta a szakember, aki hozzátette, hogy nagyon sok folyadékot kell fogyasztani a nap folyamán.

– Fontos a test megfelelő védelme, nem lehetünk ruha nélkül, főleg nem a gyerekek, a testet egy könnyű ruhaneművel fedjük le, és használjunk magas védőfaktorú termékeket az UV sugárzás ellen. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy soha ne hagyják a gyerekeket egyedül a helyiségben, és főleg ne az autóban – hangsúlyozta az újvidéki mentőszolgálat szóvivője. A nyaralásra indulóknak azt tanácsolta a szakember, hogy mindenképpen vigyenek magukkal probiotikumot, sőt azt az indulás előtti napon is vegyenek be belőle.

– Vigyen magával fájdalomcsillapítót, valamint gézt vagy megfelelő eszközt a felületes vérzés megállítására és a sebek kezelésére. Mélyebb sérülések esetén orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozta.