2024. március 29., péntek

Különleges előny Montenegróban, melyekről nem tudnak a szerb turisták

Nyaralás előtt a tengeren és a napsütésen kívül az egészségügyre is érdemes gondolni. – A szerbiai turisták különleges előnyökkel járnak Montenegróban az egészségügyi szolgáltatások terén. Joguk van ingyenes sürgősségi orvosi segítségre, ha magukkal viszik Szerbiából a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap által kiállított igazolást – közölte a montenegrói turisztikai szervezet a Novával.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap honlapján az olvasható, az általuk biztosított személyek magáncélú külföldi tartózkodás alatt is jogosultak az egészségügyi ellátásra az alap terhére. A szükséges kétnyelvű igazolást az alap illetékes kirendeltsége állítja ki az orvosi bizottság megállapítása és véleménye alapján. Ebben annak kell szerepelnie, hogy az adott személy az elmúlt 12 hónapban nem szenvedett heveny (akut) vagy krónikus betegségben, amely hosszabb vagy állandó kezelést igényel, azaz, a személy nincs olyan állapotban, hogy külföldre érkezése után rövid időn belül hosszabb kezelést, azaz helyhez kötött egészségügyi intézményben való elhelyezést igényeljen.

Abban az esetben, ha a biztosított az utazás előtt nem szerez be igazolást, a külföldi sürgősségi egészségügyi ellátás díjazásra kerül, de hazaérkezéskor a biztosított költségtérítési kérelmet nyújthat be a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnál.