2024. április 18., csütörtök

Nemzedékeknek építeni!

Megkezdődött a Fruška gora-i közúti folyosó hídjának építése – Két híd és gyorsvasút is épül Vajdaságban

A végéhez közelednek a munkálatok annak a segédhídnak az építésén, amelyről egy újabb híd építését kivitelezik majd a Duna újvidéki szakaszán. Az új híd a Fruška gora-i közúti folyosó részeként Péterváradot köti majd össze az E75-ös autóút kátyi leágazásával – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Igor Mirović tartományi kormányfő, és kiemelte, hogy a korridor részeként épül Szerbia leghosszabb alagútja is. A 3,5 kilométeres föld alatti átjáró mellett a szóban forgó, kaboli (kovilji) híd megépítése számít a legnehezebb feladatnak.

Igor Mirović, Aleksandar Antić, Tomislav Momirović és Miloš Vučević megtekinti a segédhidat (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović, Aleksandar Antić, Tomislav Momirović és Miloš Vučević megtekinti a segédhidat (Fotó: Ótos András)

– Évek óta szorgalmazott projektum valósul meg, melyre égetően szükség van. A területen fekszik ugyanis az ország egyik legforgalmasabb közúti csomópontja: naponta 850-900 tehergépkocsi, illetve több mint 10 ezer autó halad át a 21-es közút ürögi és rumai szakaszán – hangsúlyozta Igor Mirović, aki a 48 kilométeres Fruška gora-i közúti folyosó megépítésének kezdeményezője volt.

Az Újvidéket és Rumát összekötő korridor új hídján folyó munkálatokat a tartományi kormányfő mellett Tomislav Momirović építésügyi miniszter, illetve Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is megtekintette. A helyszíni szemlét megelőzően munkabeszélgetésre is sor került, ezen a projektum megvalósításának üteméről egyeztettek Aleksandar Antićtyal, a Szerbiai Korridorok közvállalat igazgatójával. A találkozón szó esett a másik új dunai híd építéséről, egy kerékpáros és gyalogos híd tervezetéről, illetve más, vajdasági nagybefektetésekről is.

Mint ismeretes, a Fruška gora-i közúti folyosó építését 2019-ben hagyta jóvá Aleksandar Vučić államfő, amikor ezzel együtt több korridor megvalósításáról hozott határozatot az állami vezetés. Ez a fejlesztés Szerbia számára kulcsfontosságú – mondta a sajtótájékoztatón Aleksandar Antić.

A hőség ellenére teljes gőzzel zajlanak a munkálatok (Fotó: Ótos András)

A hőség ellenére teljes gőzzel zajlanak a munkálatok (Fotó: Ótos András)

– Ha a Fruška gora-i közúti folyosó megépítését a Ruma–Šabac–Loznica összeköttetéssel együtt szemléljük, akkor egy vonalban 120 kilométeres autóút és gyorsút megvalósítását láthatjuk. Ennek keretében két alagút is épül, és a dunai hidak mellett áthaladhatunk a Száva felett is. A projektumot a CRBC kínai vállalat kivitelezi, amely már évek óta megbízhatónak minősül: a megvalósításba részletes elemzések után kezdenek, a munkálatok megkezdése után azonban hihetetlenül gyorsan befejezik az építéseket. A cég a többi kivitelezőtől eltérő technológiával építi a hidakat: a konstrukciót egy előzőleg megépített segédhídról építi meg. Jelenleg ennek a felállítását fejezik, és majd innen fektetik le az első pillért, amely teljesen száraz folyófenékre épül rá – magyarázta a különleges technológia lényegét a Szerbiai Korridorok közvállalat igazgatója. Hangsúlyozta, hogy az új híddal egyidejűleg az alagút bejáratának és kijáratának építése is folyik, amelyek körül megépültek a csatlakozások is.

Az Újvidéket és Rumát összekötő közúti folyosó előreláthatóan 2025 elejére készül el. Építése túlmutat a regionális érdekeltségen: a Fruška gora-i korridor lesz a leggyorsabb összeköttetés az E70-es és az E75-ös autóút között, így összeköti az ország északi és déli részét is – hangsúlyozta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

A Fruška gora-i közúti folyosó része lesz az új Duna-híd (Fotó: Ótos András)

A Fruška gora-i közúti folyosó része lesz az új Duna-híd (Fotó: Ótos András)

– Az újvidékiek többsége álmodni sem mert arról, hogy egyidejűleg két új híd is épülhet a városban, és  egy gyalogos és kerékpáros híd tervezete is készül. Jelenleg viszont szemtanúi lehetnek annak, hogy teljesen átalakul a város lelke: megújítjuk a közlekedési útvonalakat, és a befektetésekkel jobb életminőséget biztosítunk a lakosoknak – mondta a polgármester. Kiemelte, hogy a városban egyszerre több nagy értékű, jövőbe tekintő befektetést is kiviteleznek, amelyek az elkövetkező nemzedékek jólétét biztosítják.

Vučević megköszönte az építésügyi minisztérium támogatását, amely teljes egészében magára vállalta a 715 millió dollár értékű projektum anyagi hátterének biztosítását. Vajdaságban jelenleg számos, stratégiailag fontos befektetés valósul meg – utalt a munkamegbeszélés részleteire Tomislav Momirović építésügyi miniszter.

– Dolgozunk a 108 kilométeres Újvidék-Szabadka gyorsvasút építésén, s ennek során külön hangsúlyt fektetünk az archeológiai lelőhelyek megőrzésére. Ezek összesen 11 kilométernyi vasútvonal közelében helyezkednek el Újvidék, Verbász és Szabadka területén, és külön törvényes rendelkezések vonatkoznak kezelésükre. Az Újvidéken épülő két híd mellett pedig folyamatosan dolgozunk az Újvidék–Nagybecskerek gyorsforgalmi út megvalósításán is – válaszolta a miniszter az újságírók kérdésére.

Hozzátette: míg Európa a túlélésről beszél, addig a szerb kormány a befektetésekről tárgyal. Egyetlen építkezésről sem vonulunk vissza, mert tudjuk, hogy ezek a projektumok biztosítják a jövőt országunkban – hangsúlyozta Momirović a Fruška gora-i közúti folyosó hídjának építésén tett látogatásán.

Alkalmi fotógalériánkat tekintse meg ITT.