2024. április 23., kedd

Meghosszabbították az árstopokat

A köztársasági kormány a héten új rendelettel korlátozta az alapélelmiszerek – a liszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb, a kristálycukor és a tartósított tej – árát. Az erről szóló közlemény szerint a T-400-as és 500-as liszt 1–5 kilogrammos csomagolásban, a literes napraforgóolaj, valamint a sertéscomb ára nem haladhatja meg a 2021. november 15-ei szintet. A 2,8 százalékos zsírtartalmú, tartósított tej literje maximum 113,99 dinárba, a kristálycukor kilója pedig – bármilyen kiszerelésben – 96,99 dinárba kerülhet. A kormány mind a tej, mind a cukor esetében korlátozta a kereskedelmi árrést is. Mivel az alapanyagárak és a termelési költségek továbbra is magasak, a hazai és környékbeli tőzsdei helyzet alakulása pedig nehezen kiszámítható, folytatni kell az árkorlátozást – hangsúlyozza a kormány, amely szintén határozatot hozott arról, hogy július 31-éig marad a kőolajszármazékokra vonatkozó árkorlátozás is.

A kormány ideiglenesen betiltotta az EN 590 eurodízel kivitelét; a magyarázat szerint erre az esetleges hiány megelőzése, vagyis a hazai piac üzemanyag-ellátásának biztonsága érdekében volt szükség. Az emelkedő termelői árak miatt, valamint a makrogazdasági stabilitás és a lakosság életszínvonalának védelme végett a testület úgy döntött, hogy átmenetileg 20 százalékkal csökkenti a kőolajszármazékokra, tehát az ólmozott és ólommentes benzinre, valamint a gázolajokra kivetett jövedéki adót. A határozat a 2022. július 1-je és 31-e közötti időszakra vonatkozik.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Rendelet született a gáz árának ideiglenes korlátozásáról és a behozatali, valamint a hazai földgáz ára közötti különbség megtérítéséről abban az esetben, ha zavarok keletkeznek a földgázpiacon. „A nemzetközi földgázpiacon zavar uralkodik, és egész Európában megugrott ennek az energiahordozónak az ára, ezért a gázellátásért felelős vállalatok kénytelenek a 2021 novemberében jegyzett árnál többszörösen drágábban importálni a gázt. A kormányrendeletnek az a célja, hogy elhárítsa a drágulás következményeit, védje a gazdaság és a polgárok érdekeit, és szavatolja a különbözet megtérítésének jogát” – olvasható a közleményben.

A héten elfogadott rendeletmódosítással a kormány maximálisan leegyszerűsítette az eljárást azok számára, akik napelemek felszerelésével szándékoznak áramot termelni, kizárólag a saját szükségleteikre. A termelő-fogyasztó státusszal rendelkező polgároknak vagy vállalatoknak ebben az esetben kérelmezniük kell az áramellátónál a szerződés megkötését a villanyenergiával való teljes önellátásról vagy arról, hogy egy-egy elszámolási időszakban mennyi áramot fognak termelni.

A Brnabić-kabinet módosította az alapvető mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének átmeneti korlátozásáról szóló korábbi határozatot, amivel havi szinten fogják meghatározni, mennyi kiskereskedelmi csomagolású napraforgóolaj exportálható. Ezzel egyrészt biztosítják a zavartalan hazai ellátást, másrészt – a hagyományos piacok megtartása érdekében – lehetővé teszik a korábbi szerződések minél teljesebb realizálását. A mezőgazdasági miniszter korábbi bejelentésével összhangban a kormány jóváhagyta, hogy a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága 131.000 tonna idei árubúzát vásároljon fel, áfával együtt 40 dináros kilónkénti áron.