2024. április 19., péntek

Kiváló minőség – gyenge hozam

Bizonytalan a búza ára – Az integrátor 35–37 dinárt fizet érte

A múlt héten lendületet vett az aratás, a kenyérgabona betakarítása, vagy ahogyan annak idején írtuk: „Megkezdődött a kenyércsata”. Az elmúlt hét végén kiadós csapadék hullott a Tisza vidékén, ami néhány napra lefékezte a kombájnokat, de a hét eleje óta tomboló hőség gyorsan felszárította a talajt és a kalászokat is. A gabonatermesztők, a földművelők már meg sem lepődnek azon, hogy az aratás második hetében sincs semmi biztató hír az idei búza felvásárlási áráról.

A búza tőzsdei ára itthon és külföldön egyaránt bizonytalan, a nagyforgalmazók és a nagybani feldolgozók, a malmok még kivárnak, annál is inkább, mert a stratégiai mezőgazdasági terméknek számító, a népélelmezés alapját képező búza árát döntően befolyásolja a szerb kormány árpolitikája. Az úgynevezett szociális nyugalmat a kenyérrel szokták kiváltani. A közelben dúló háború, a nagy gabonatermesztő Ukrajnában minden bizonnyal továbbra is magasan tartja a kenyérgabona árát. Idehaza az aszály, az átlagosnál szerényebb terméseredmények is befolyásolják árának alakulását.

A gabonatermesztők már meg sem lepődnek azon, hogy az aratás második hetében sincs kézzelfogható hír a búza felvásárlási áráról (Fotó: Gergely Árpád)

A gabonatermesztők már meg sem lepődnek azon, hogy az aratás második hetében sincs kézzelfogható hír a búza felvásárlási áráról (Fotó: Gergely Árpád)

Az adorjáni Kontakt Kft. tulajdonosa, Borsos Csaba elmondta, hogy integrátorként részt vesz a búzatermesztésben, a szerződött termelőknek a minőségtől függően 35–37 dinárt fizet a kenyérgabonáért. Egyelőre korlátozott mennyiségben, ezer tonnát vásárol fel ilyen áron, aminek az értékesítése le van kötve.

A továbbiakban a piac, a kínálat-kereslet fogja megszabni a gabona árát, amiért a Kontakt Kft. napi árat fizet, úgy, ahogyan tette ezt az árpa esetében. Az árpa ára folyamatosan csökkent az aratás kezdete után, 35-ről indult, de a búzához viszonyítva gyenge minősége miatt hamar leesett az ára 31–32 dinárra.

A Žitopromet zentai és törökkanizsai silóiba, a gyálai, a felsőhegyi, a törökafalui és még jó néhány partnerszövetkezet raktáraiba folyamatosan érkezik a frissen csépelt búza. Éjjel-nappal dolgoznak a silók, folyamatos a búza átvétele, a termés kiváló minőségű. Észak-Bánátban, Közép-Bácskában, a Tisza mente egyes területein alig kapott csapadékot a búza, ami miatt alig tudnak betakarítani 15 mázsa szemtermést holdanként. Dél-Bánát és Nyugat-Bácska jó átlagos, 30 mázsa körüli búzaterméssel büszkélkedhet.

Gyűlik a termés a silókba (Fotó: Gergely Árpád)

Gyűlik a termés a silókba (Fotó: Gergely Árpád)

Amint azt Predrag Đurović, a Žitopromet igazgatója elmondta, szerdáig 13 000 tonna búzát vettek át a termelőktől. A termésminőség átlagon felüli, és minden felkínált mennyiséget átvesznek tárolásra, a gabona tulajdonosa dönti el, hogy mikor fogja értékesíteni, eladni a malomnak a termését. A korábbi évekhez hasonlóan a zentai malom, a tésztagyár és a pékség éves szükségletére a Žitopromet 70 000 tonna búzát szeretne felvásárolni, de ezt a célkitűzést idén nehezebb lesz elérni, közbeszólt a szárazság, és rendkívül nagy a kereslet a búza iránt itthon és külföldön egyaránt.