2024. március 29., péntek
VOLT EGYSZER EGY ÚJVIDÉK (267.)

Egy igazi esemény

Újvidéken, az ország déli határaihoz közel eső városban, nem mindig voltak olyan események, amelyek igazi szórakozást és eseményt jelentettek. Egy ilyenre azonban 110 évvel ezelőtt mégis sor került. Hogy különleges alkalomról volt szó, arról tanúskodik az esemény megszervezésének helyszíne is. Az újvidéki eseményekre leggyakrabban a város főterén, az ott működő két szállóban, a sétányon, kivételesen a Dunai Gőzhajózási Társaság Duna-parti épületében került sor. Ez a kivételes esemény, amelyre az U. T. K., pontosabban, az Újvidéki Testgyakorlók Köre kerített sort, valóban különleges szeretett volna lenni, ugyanis a fürdőparkban került megrendezésre.

Az estély „rendezőségének” 120 tagja volt, akik addig még nem látott műsorral szerették volna odavonzani az újvidékieket. Valóban egyedi rendezvénysorozat zajlott azon a vasárnapi éjszakán, a már talán egy kicsit elfelejtett Futaki úti parkban, amelyet akkor csak fürdőparkként tartottak számon. Elsősorban a szervezőknek sikerült a szülővárosában tartózkodó Rechtberger Karolát szereplésre bírni. Ő a „müncheni színház szubrett primadonnája” volt, és ezen a nyári esten az elsők között szórakoztatta a látogatókat. Az Éva, a Cigányszerelem és néhány új operett „legnagyobb slágerszámait” énekelte. A fürdő parkjában, már fél nyolctól, a péterváradi cs. és kir. 96. gyalogezred zenekara adott térzenét Stern Hugó vezényletével. A bejárattól jobb kéz felől hipodromot létesítettek, ahol élő pónilovak „karüsselt” alkottak.

Több színpadot is fölállítottak, így az egyiken kabaréműsor zajlott. Humoros szertornázási paródia is volt, ugyanott három „kacagtató vígjátékot” is játszottak, kuplékat énekeltek. Majd salome-tánc következett. A színpadok egyikére nagy mozielőadást terveztek, ahol Pathe Fréres, a filmművészet francia úttörőjének legnagyobb filmslágereit játszották. A bejárttól balra, „konfettisátor” állt, ahol „szép úrinők„ árulták az akkor még csak édességnek számító tarka konfettiket, 10 filléres áron. 10 órakor egy újabb műsor kezdődött a felállított színpadokon, a „footbalcsapat” angol dalokat énekelt, „néger dzsigg táncot” táncolt, paródiákat, kuplékat, adott elő.

A park tisztviselőtelepe felé eső részen (a mai Nikola Tesla utca) lévő „pezsgő sátorban” „egész csomó hölgy” árulta a magyar „pezsgőborok” legjobbjait, poharanként 1 koronáért. Ugyanott éjféltől az „úri cigányzenekar” magyar dalokkal hangversenyezett. Majd egy óra múlva 11 órakor, ismét a filmszínpad elevenedett fel, ahol a Léhmann Pali legjobb humoreszkjeit vetítették.  A fürdő bejáratával szemben „virágsátrat” állítottak fel. A fürdő állandó vaskioszkjában halászcsárda működött, ahol szabadtűzön főzték a szegedi halpaprikást, amelyet a „csinos csárdásné és szép magyarruhákba öltözött úrhölgyek” szolgáltak fel. De volt tárogató szóló, szerepeltek olasz utcai énekesek, és „uritambura zenekar” járta a parkot „hangos énekkel és zeneszóval”.

A fürdő jobb szárnyát, a csendesebb és nyugodtabb szórakozásra látták elő. Ott, a „japán teaházban a legszebb gésák„ árusítottak fagylaltot, parfét, cukros süteményt és teát. Éjfél előtt ismét kabaré előadás vette kezdetét, amelyhez a zenei kíséretet zongorán Schuchtár Albin gyógyszerész és Cebákné asszony szolgáltatta. Az est fénypontja azonban a tombola volt, amelyen több mint ezer nyereményt sorsoltak ki. Éjfél után „pazar, látványos” tűzijátékra is sor került. A park egyik részében állatsereglet is bemutatásra került, dobszótól és kikiáltótól kísérve. A kórház felé eső tavon, pedig „velencei gondolásdi” is zajlott, ahol a guirlandokkal, zászlókkal és lampionokkal” díszített csónakokkal 20 fillérért be lehetett járni a tavat, miközben a gondolás olasz dalokat énekelt. A közönséget arra kérték, hogy a belépti jegyet a gomblyukukba tűzzék és ezzel is könnyítsék meg a szervezők dolgát.

„A felülfizetések és a tisztajövedelem a létesítendő sportpálya javára, a hazafias cél iránti tekintettel a rendezőség hálásan fogadta és hírlapilag nyugtázta”. Ezt a a rendezvényt a napjainkban zajló kulturális fővárosi programok szervezői is nyugodtan felvállalhatnák. Érdekes és izgalmas nyarat ígért ez a különleges, újvidéki, nyári éjszaka.