2024. március 28., csütörtök

Történelmi nap az Európa Kollégiumban

Megjelent az Észak-Bánát gyöngyszemei című énekeskönyv a Kollégium gondozásában

Hiánypótló kötetet jelentetett meg Jenován Flórián kollégista, aki az újvidéki Zeneművészeti Akadémia zongoraszakos hallgatójaként négy észak-bánáti település katolikus népénekeit gyűjtötte össze. A könyvet 28-án, kedden mutatták be ünnepélyesen az Európa Kollégium dísztermében.

Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatónője elmondta, hogy az intézmény munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy felfedezzék a tehetséges fiatalokat és segítsék a szakmai fejlődésüket, előmenetelüket. Az igazgató asszony történelmi napként említette a könyvbemutató napját, hiszen az intézmény alapítása óta első ízben jelentettek meg könyvet.

Jenován Flórián zenei érdeklődése kimondottan sokrétű, a római katolikus népénekek gyűjtése mellett kántori szolgálatot végez, kórust vezet az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban és énekórákat tart a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A gyűjtés folyamatáról és a kötetről Turi Orsolya kollégista beszélgetett vele a bemutatón.

A beszélgetés folyamán a jelenlévők boldogan nyugtázták, hogy a szajáni származású Jenován Flórián ezzel a kötettel nem hagyta abba a gyűjtést, már tervezi a folytatást is, hiszen meggyőződése, hogy van mire büszkének lennünk és igenis van helyünk az egyetemes magyarságban. Őszintén reméli, hogy a kötet megjelentetésével hozzájárult ahhoz, hogy az énekek ne csak papíron maradjanak fenn, hanem az egyházzenészek továbbadhassák őket az elkövetkező generációknak is. A beszélgetés folyamán az is elhangzott, hogy az énekeskönyvet a nemrégiben elhunyt Danyi Zsuzsannának, az Európa Kollégium vezető nevelőtanárának köszönheti Flórián, akinek a közbenjárása és támogatása nélkül most nem tudna a könyvről beszélgetni.

A könyvbemutatón Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviseletében Benyovszky Anna konzul, ahogy Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is tiszteletét tette.

A kötet anyaországi támogatással, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jelenhetett meg az Európa Kollégium gondozásában.