2024. április 23., kedd

Tíz éve a lombok alatt

Szombaton nyelvtanfolyam a Strandon

A sokszínűség jegyében elképzelt, A lombok alatt, a Strandon elnevezéssel az idén is megszervezik a nyári nyelvkurzust, a Strandon lévő fiókkönyvtár előtt esténként azok a fiatalok gyülekeznek, akik szeretnék megtanulni környezetük kisebbségi nyelveit.

A hagyományos, az idén immár tizedik születésnapját ünneplő, minden nyáron megtartandó rendezvénysorozat célja a kisebbségi nyelvek és kultúrák megismertetése és megkedveltetése a gyerekekkel. 5–12 éves, illetve az idősebb fiatalokkal foglalkoztak itt, az idősebbek két héten keresztül intenzíven tanulják a nyelveket, köztük a magyart is.

Ezt a kiváló nyelvtanulási lehetőség a Heror Media Pont ügynökségnek, az újvidéki Városi Könyvtárnak, valamint a Kisebbségi és Helyi Média Fejlesztési Központnak köszönhető, közös szervezésükben valósul meg ez a program nyár folyamán minden munkanapon 19 és 20 óra között. A fiatalok szombatonként vetélkedők keretében adnak számot a héten megszerzett tudásról.

A sorozatot támogató városi önkormányzat illetékesei úgy vélik, hogy a tanfolyam lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermekek szabadidejüket színvonalas programokkal tölthessék ki. Nataša Heror, a Heror Media Pont ügynökség igazgatója, a program fő szervezője elmondta, hogy az idén is tanulnak magyarul a gyerekek, de szlovákul és szlovénul is.

A süketnémák által használt jelbeszéd alapjait is elsajátíthatják majd. A találkozásokat az idén hétköznapokon 18.30-kor tervezik, utána 20.30-tól játékos társalgással folytatódik az est. Elmondta azt is, hogy a tanfolyam részeként az idén megjelenik egy folyóirat is, Nyári zsurnál név alatt, az első számot a szombati megnyitóbuli résztvevői már kezükbe vehetik.

– Ilyen módon szeretnénk rávenni gyermekeinket arra, hogy érdeklődést tanúsítsanak a környezetükben jelen lévő nyelvek iránt, ez kisebbségi kultúráink közeledését eredményezi. Az aktív multikulturalizmus folyamatához járulunk hozzá, az elmúlt tíz év alatt legalább félezer gyermek gondolkodásmódját formáztuk meg ebben az irányban. Fontos, hogy itt, a Strandon is lehetőségük nyíljon a gyerekeknek arra, hogy intézményesített, művelődési aktivitásokban vehessenek részt, ennek jelentőségét a Városi Könyvtár már a kezdet kezdetén felismerte, és felkarolta ötletünket. Kitűnő házigazdaként fogadja a kicsiket immár egy évtizede – emlékeztetett Nataša Heror.

A megnyitóünnepség holnapután, szombaton 18 órakor lesz a fiókkönyvtár előtti platón, mindenkit szeretettel várnak! A kicsik jó hangulatáról Zlata Salata gondoskodik, Riter József zongorajátékkal kíséri az eseményt. Bővebb információt a Lombok alatt a Strandon (Pod krošnjama na Štrandu) Facebook-oldalon találunk.