2024. március 29., péntek

Hány lakosa van Szabadkának?

Október elseje és 31-e között tartanak népszámlálást városunkban

Tegnap a Város Médiaközpontjában megtartott sajtótájékoztatón mutatkozott be Szabadka Város Népszámlálási Bizottsága, amelynek feladata, hogy a törvényben előírtak szerint bonyolítsa le az előttünk álló népszámlálást Szabadka területén. A bizottság előtt álló feladatokat és a népszámlálás főbb tudnivalóit a Marija Ušumović Davčik, Szabadka Város Népszámlálási Bizottságának elnöke, Sanda Usorac elnökhelyettes, valamint Csonka Brigitta és Svetislav Milanković, a bizottság tagjai ismertették.
Marija Ušumović Davčik elmondta, hogy a bizottság legfőbb feladata a népszámlálás megszervezése, lebonyolítása és technikai feltételeinek biztosítása. Most oktatókat keresnek, akik felkészítik a majdani népszámlálási biztosokat feladatukra. Az erről szóló pályázat már nyitva áll és július 3-ig fogadják a jelentkezéseket. Minden érdeklődő, aki megfelel a meghatározott feltételeknek, a Köztársasági Statisztikai Hivatal webes applikációjának segítségével teheti azt meg. Ha minden feltételnek megfelelnek, a jelöltek képzésen, majd tudásfelmérőn vesznek részt, amelynek kimenetelétől függ a jelöltek további részvétele. Az önkormányzat területére összesen 42 oktatót keresnek, valamint e számon felül további néhány oktatót tartalékosként is felvesznek. Népszámláló biztosnak az érdeklődők július 22-étől augusztus 5-éig jelentkezhetnek, szintén a Köztársasági Statisztikai Hivatal webes applikációjának segítségével. Ha megfelelnek a pályázat feltételeinek, a népszámlálási biztossá válásuk előtt az oktatókhoz hasonlóan képzésen és tudásfelmérőn vesznek részt. Szabadka Város területére, az önkormányzat nagysága és a feladat összetettsége miatt, 282 népszámláló biztost fognak alkalmazni, továbbá e számon felül tartalékosként további néhány biztost is felvesznek majd. A bizottság elnöke kiemelte, hogy a népszámlálás során, amelyet az idei év október elseje és 31-e között bonyolítanak le, a lakosokat, a háztartásokat és a házakat írják össze. A polgárok a népszámláló biztosoknak többek között a nemükre, állampolgárságukra, családi állapotukra, gyermekeik számára, iskolai végzettségére, nemzeti hovatartozására, anyanyelvére, vallási hovatartozására vonatkozó kérdésekre kell válaszolniuk.
Sanda Usorac elmondta, hogy az előttünk álló népszámlás már nem a korábban megszokott papíralapon fog történni, hanem a számlálóbiztosok laptopokkal végzik munkájukat, és a Köztársasági Statisztikai Hivatal webes applikációjának segítségével azonnal betáplálják a polgároktól kapott válaszokat. Hozzátette, hogy ezek a laptopok a statisztikai hivatal kizárólag erre a célra előlátott eszközei, és a polgárok adatait minden esetben a legnagyobb biztonsággal és diszkrécióval kezelik.
Svetislav Milanković arra biztatta a nemzeti és vallási kisebbségek tagjait, hogy a népszámlálás során vállalják nemzetiségi és vallási hovatartozásukat, valamint arra buzdította a nemzetiségi kisebbségek tagjait, továbbá azokat, akik beszélik a nemzeti kisebbségek nyelvét, hogy jelentkezzenek népszámláló biztosoknak, hiszen az ösztönzőleg hathat nemzettársaikra, hogy maguk is vállalják nemzeti hovatartozásukat.