2024. március 29., péntek

Emlékplakett a véradóknak

Tisztújítás a Vöröskereszt magyarcsernyei szervezetében

Magyarcsernyén az idén június 29-én emlékeztek meg a véradókról, ebből az alkalomból emlékplaketteket osztották ki a többszörös véradóknak. Az eseményen részt vettek a Vöröskereszt magyarcsernyei szervezetének újonnan megválasztott és leköszönő községi vezetői, a helyi szervezetek régi és új koordinátorai, aktivistái és természetesen az emlékplakettekre jogosult véradók. Az elmúlt időszakban a Vöröskereszt magyarcsernyei községi szervezetének igazgatótanácsa zárt körben egyeztetett az új elnök, az új elnökségi tagok, az új titkár és a helyi szervezetek új koordinátorainak személyéről, ugyanis ezek a mandátumok az idén lejártak. A Vöröskereszt új, magyarcsernyei községi elnökének Svetlana Kondićot nevezték ki, a magyarcsernyei helyi szervezet koordinátornak pedig Sári Józsefet. Eddig ezt a tisztséget Sötét István töltötte be, de ő korára hivatkozva, lemondott a tisztségéről.

– Csaknem húsz éve vagyok a Vöröskereszt kötelékében, de én már idős vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy átadom a fiatalabbaknak ezt a tisztséget. Természetesen nem hagyok fel a munkával, aktivistaként tovább folytatom a munkámat, és amikor csak tehetem, buzdítani fogom a fiatalságot a véradásra, de a koordinátori feladatokat már soknak érzem. Hiszem, hogy az utódaim is megállják majd a helyüket – mondta Sötét István, akinek eddigi munkáját egy ezüstérmével köszönték meg.

Ezután Dijana Ferenčev számolt be a Vöröskereszt elmúlt négy évének munkájáról, a véradásokról. Elmondta, hogy az elmúlt négy évben a község négy falujában szerveztek önkéntes véradást: Magyarcsernyén, Szerbcsernyén, Aleksandrovón és Vojvoda Stepán, minden évben három alkalommal, ami összesen 48 véradási akciót jelent a községben, majd beszélt a nehézségekről is.

– Sajnos az utolsó két évben sok problémát okozott a koronavírus-járvány, és az sem segített, hogy bizonyos oltóanyagok felvétele után nem lehetett vért adni. Ez megtizedelte az önkéntesek számát. Az is hátrány, hogy a magánvállalkozók nem adnak a véradóknak szabadnapot, pedig ehhez az önkénteseknek a törvény által joguk lenne. A Vöröskereszt szervezetként megpróbált több fórumhoz is fordulni az ügy megoldása érdekében, de azon felül, hogy meghallgatnak bennünket, nem történt változás az ügyben – hangsúlyozta Dijana Ferenčev.

A rendezvény végén a többszörös önkéntes véradóknak átadták az elismeréseket, akik 35, 50, 75, 100 és 125 alkalommal adtak vért.