2024. április 20., szombat

Ahol jól érzik magukat

Nyári oratórium Muzslyán

A tanítás éppenhogy befejeződött, de a muzslyai gyerekek számára máris megszervezték az első közös foglalkozást. Vasárnap óta a katolikus plébánia udvarában, illetve az Emmausz kollégiumban 15 animátor foglalkozik egész nap a mintegy száz általános iskolással és óvodással.

A tanítási szünetben sok gyerek nem tudja hasznosan eltölteni a szabadidejét. Vannak, akik még ezekben a szabadba csalogató időben is szobájukban, a számítógép mellett maradnak.

– Az animátorokkal, már hagyományosan, minden évben készülünk erre a szép élményre. Hasznosnak tartjuk, hogy tíz napot töltsenek a gyerekek itt, a plébánián. A lényeg az, hogy jól érezzék magukat, és mindenki önkéntes alapon jöjjön az animátoroktól kezdve az óvodásokig. Mikor itt vannak, szórakoznak, tanulnak, kézimunkáznak, vagy éppen énekelnek – ez mind hasznos számukra, és közben jól érzik magukat. Muzslyán jelenleg 150-160 magyar gyerek jár iskolába, és az oratóriumra pedig száz gyerek jött el – mondta Kalapis Sztoján plébános.

A gyerekek számára a plébániaudvar és a kollégium tágas és biztonságos helyet biztosít a foglalkozásokra és a kikapcsolódásra. Ezek a foglalkozások nem kötelezőek. Mindenki önszántából jön, kezdve az óvodásoktól az animátorokig. A gyerekek az idén is szép számban jöttek, viszont az animátorokból a tavalyi 30 helyett most 15 van.

– A programokat hagyományosan a templom udvarában, illetve az Emmausz kollégiumban tartjuk. A gyerekek focizhatnak, rollerezhetnek, labdázhatnak. Az animátorokkal bármit játszhatnak, amit szeretnének, az asztalitenisztől az asztali fociig – hallottuk Kocsis Erik animátorvezetőtől.

A foglalkozásokra sok a visszajáró résztvevő, hiszen mindenki megtalálhatja magának azt, amit a legjobban szeret.

– Két éve járok az oratóriumra. Szerintem nagyon jó. Van arcfestés, szabad foglalkozások, amikor bármit csinálhatunk. Van rajzolás, papírhajtogatás, focizás is – mesélte Molnár Rita, a muzslyai Szervó Általános Iskola negyedikes tanulója.

A részvevők számára kirándulást szerveznek, lesz fürdés is. Az oratórium vasárnap közös műsorral zárul.