2022. augusztus 15., hétfő

Gazdag kulturális programok

Falunap, aratóünnepség, néptánc és rockzene várja az érdeklődőket Szenttamáson

Július első felében több kulturális esemény előtt áll Szenttamás község. Az első rendezvényre július 4-én kerül sor, amikor Az ajándékozás ideje elnevezéssel a Kultúrotthon galériájában megnyílik a napokban tartott képzőművészeti műhelymunkán készült alkotások tárlata.

Nádalja a Szent Iván-napra, Szenttamás pedig Petrovdan ünnepére készülve „öltözteti” teljes díszbe a várost. A fő szervezők – az önkormányzat, a Kultúrotthon és a Sport-, Rekreációs és Turisztikai Központ – július 5-e és 12-e között kulturális-művelődési műsorral várják a látogatókat.

A nádaljai eseménysorozat július 5-én (kedd) kezdődik, amikor a helyi közösség épületében megnyílik a falu szülöttje, Momčilo Tapavica egykori olimpiai bajnok életéről, munkásságáról és sportkarrierjéről szóló állandó jellegű kiállítás. Másnap 18 órakor ünnepi istentiszteletet tartanak, közben a falu központjában animátorok szórakoztatják a legkisebbeket, 19 órakor a helyi és a községi néptánc egyesületek műsorát követhetik, majd 20 órától a Divlje jagode rockzenekar koncertezik.

A szenttamási Hagyományápolók Klubja július 9-én (szombat) 25. alkalommal tartja meg a Hagyományos Aratóünnepséget, amelyre ezúttal a Füstös-tanyán kerül sor, a szervezők gazdag programot készítenek a vidéki és a helyi aratócsoportok, valamint az érdeklődők számára. A klub tagsága napok óta lázasan készülődik a rendezvényre, ottjártunkkor éppen a vendégváró kitűzők készültek, de megcsodáltuk a nemzeti színű szalaggal átkötött aratókoszorút is. Nem hivatalos információk szerint mintegy húsz csapat mutatja majd be a valamikori aratási szokásokat.

A falunapi ünnepségsorozat július 10-én a 17. Péter és Pál-napi lóversennyel folytatódik, amely 15 órakor kezdődik a szenttamási lóversenypályán.

A központi parkban lévő emelvényen július 11-én (hétfő) 20 órakor a helyi művelődési egyesületek közös műsorát tekinthetik meg a látogatók, fellép a nádaljai Ivanjsko cveće Kulturális Művelődési Egyesület, a Hagyományápolók Klubjának énekcsoportja, a Zvezdice Modern Táncegyesület csoportjai és a szenttamási Bard Néptáncegyesület és mások, 21 órakor a Promena plana, 22 órakor pedig az Amadeus band együttes koncertje következik.

Az ünnep július 12-én (kedd) 18 órakor a szenttamási ortodox templomban istentisztelettel folytatódik, közben a központi parkban lévő emelvényen animátorok szórakoztatják a gyerekeket. 20 óra 30 perckor a Ničim izazvan együttes, 22 órakor pedig a népszerű Kerber rockzenekar ad koncertet.