2024. április 16., kedd

Rekordszámú alkotás a Ravno Selo-i filmfesztiválon

Újsóvén (Ravno Selo), a dél-bácskai településen ma kezdődik és július 3-án ér véget a Lazar Ristovski színészlegenda által megalakított Debütáns Filmek Nemzetközi Fesztiválja, amelyen hagyományosan első- és másodikfilmes rendezők alkotásait mutatják be.

Az idei, sorrendben ötödik fesztiválon a szervezők szerint rekordszámú alkotást mutatnak majd be a rendezvény fő versenyprogramjának a keretében, aminek a vendégszelektora ez évben is Dragan Jeličić lesz.

A versenyprogram keretében többek között levetítik Slobodan Pešić Ne igraj na Engleze, Goran Nikolić Heroji, Giga Agladzea grúz filmrendező A másik énem, Ognjen Janković Zlatni dečko, Manuel Schapira francia filmrendező Az erőszak krónikája, Nikola Končarević Dženga-furcsa játék, Dianna Ringo Karantén című orosz/finn filmjét, illetve Siniša Cvetić Usekovanje című első rendezését.

A filmfesztivál ma este filmzenei hangversennyel kezdődik, utána pedig a filmes stáb jelenlétében bemutatják a Ne igraj na Engleze című hazai filmet. A kisérőrendezvények keretében Kratkih 100 minuta elnevezéssel a dokumentumfilmek, illetve az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói alkotásainak a szemléjét is megrendezik.

A fesztivál fődíját, az arany kukoricacsövet a legjobb elsőfilmes rendező, a legjobb doku rendezője, illetve a közönségdíjas film rendezője viheti haza. A díj mellé az elsőfilmes rendező 1500, a dokumentumfilm rendezője pedig 500 eurós összegben részesül. A közönség által kiválasztott film rendezőjét szintén 500 eurós jutalomban részesítik. A legjobb fiatal színésznek Gorki list-díjat ítélnek oda, ami mellé 1000 euró pénzjutalomban is részesül. A Prvi metar elnevezésű plakettet és az 500 eurós pénzjutalmat a legjobb ifjúsági filmnek osztják ki, emellett egy különdíj is kiosztásra kerül az Újsóvén készített legjobb diákfilmért.

A filmfesztivált a tartományi művelődési titkárság, a szerbiai művelődési minisztérium, Verbász önkormányzata és Lazar Ristovski Zillion Films filmgyártó cége támogatásával szervezik meg.