2024. március 28., csütörtök

A kombinált teszttel zárult a kisérettségi

Branko Ružić: Szabályosan és problémamentesen zajlott a záróvizsga

A nyolcadikosok hétfőn anyanyelvből, kedden matematikából tettek kisérettségi vizsgát. Tegnap pedig a kombinált tesztre került sor, amely a történelem, a földrajz, a fizika, a kémia és a biológia tantárgyak kérdéseit foglalta össze. Branko Ružić oktatásügyi miniszter kiemelte, a záróvizsga megszervezésében és előkészítésében nem volt hiányosság.

– A kisérettségi vizsga idén teljesen szabályosan és problémamentesen zajlott, köszönhetően a biztonsági intézkedések és a tesztellenőrzési eljárások fejlesztésének, valamint a teljes folyamat digitalizálásának is – mondta a miniszter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki a záróvizsga lebonyolításában részt vett, különösenaz ügyeletes tanároknak, az iskolaigazgatóknak és a felügyelőknek.

– Idén külön kihívást jelentett a kisérettségi megszervezése az iskolákban az esetleges bombariadók miatt, de a belügyminisztériummal és más hatóságokkal együttműködve mindent megtettünk a biztonsági szint emelése érdekében. Az intézkedések pedig meghozták a várt eredményt, hiszen a három nap zökkenőmentesen telt el. Együttesen sikerült egyenlő feltételeket biztosítani a diákoknak a vizsgához. Szeretném, ha minden tanuló beiratkozna a kívánt középiskolába, és olyan foglalkozást választana, amelyről mindig is álmodott, és amely egy biztos jövő felé vezeti. A szakmaválasztás jelentős lépés. Fontos, hogy azt csináljuk az életben, amit szeretünk, ami iránt elkötelezettek vagyunk – fogalmazott a miniszter.

Az óbecsei nyolcadikos diákok a biztonsági intézkedések miatt, a Sever Đurkić Általános Iskolában írták a záróvizsgát.

– A Petőfi Sándor Általános Iskolából minden végzős diák megjelent a kisérettségin. A kombinált teszt, ahogy belepillantottam, egyszerű volt, és nem is volt gondjuk vele a diákoknak. Az első negyvenöt perc után majdnem mindenki átadta a tesztet. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy nem tudták. Szerencsére problámamentesen zajlott minden, örülünk, hogy nem volt bombariadó, valamint annak is, hogy nem szivárogtak ki idő előtt a helyes megoldások – mondta Potrebić Tőzsér Gabriella, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője.

Szerbia-szerte idén 522 iskolában szervezték meg a záróvizsgát. A kisérettségi előzetes eredményei pénteken lesznek elérhetőek a Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) portálon, míg a végleges listát július 5-én teszik közzé.