2022. augusztus 8., hétfő
TERÉZVÁROSI HÁZOMLÁS

Felelős még nincs, a kártalanítással is várni kell

Elhúzódhat a terézvárosi házomlás károsultjainak kártalanítása, a következő hónapok legfontosabb feladata a felelősség megállapítása lesz – mondta az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában a CLB Független Biztosítási Alkuszcég kommunikációs igazgatója.

Németh Péter a lakóknak nem javasolta, hogy kármentésbe és javításokba kezdjenek, mert ezzel befolyásolhatják a vizsgálatokat. Szükségük lesz viszont a váratlanul felmerülő költségeik igazolására, ezért érdemes a számlákat eltenniük, a legfontosabb pedig az, hogy bejelentsék a kárukat a biztosítóknak, és derüljön ki, mire terjed ki a biztosításuk.

A ház előtt parkoló autók a szakértő szerint nem számíthatnak kártérítésre, ha csupán kötelező biztosításuk van, ugyanis nem közlekedési balesetben károsodtak. Aki sérülést szenvedett, az ápolás költségeihez, illetve a jövedelemkiesés pótlására jelentős segítségre számíthat, erről nekik is a biztosítókkal kell egyeztetniük – tette hozzá Németh Péter.

A terézvárosi házomlásban érintett károsultak közül egyedül azok az autótulajdonosok számíthatnak gyors, adott esetben 3-4 hetet igénybe vevő kártérítésre, akik teljes körű casco-biztosítással rendelkeztek – nyilatkozta az MTI-nek a kommunikációs igazgató.

Elmondta, hogy a többi autós az omlásért felelős cégtől vagy a társasház felelősségbiztosítása révén számíthat kártérítésre, azt követően, hogy megállapítják a felelőst. Miután nem közlekedési balesetben károsodtak a járművek, a kötelező biztosítás vagy a részleges casco alapján a biztosító nem téríti meg a költségeket.

Az alkuszcég szakembere úgy tudja, hogy az érintett 5-6 gépkocsi közül teljes körű cascója egynek volt; egy másik járműtulajdonos pedig részleges, csak törésre vagy lopásra érvényes szerződést kötött.

Az omlás felelősének megállapítása akár évekig is eltarthat ilyen esetben, előfordulhat, hogy egyik vagy másik, esetleg mindkét fél érintettségét kimondják, utána pedig az illető fellebbez – magyarázta.

Ha a felelős nem rendelkezik olyan biztosítással, amely az ilyen típusú esetekre is kiterjed, polgári peres úton juthatnak pénzhez az érintettek – ismertette, utalva arra, hogy cégektől vagy lakóktól pénzhez jutni időigényesebb a folyamat.

A szakember azt javasolta minden érintettnek – a sérülteknek és az ingatlanjukat elvesztőknek is –, hogy alaposan nézzék át meglévő biztosítási szerződéseiket, a casco mellett a lakás- és az életbiztosításokat, továbbá a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokat is, sok esetben a termékek ugyanis ilyen típusú káreseményekre is védelmet nyújtanak.

Hétfőn délelőtt leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utcai ház párkányfala, a balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.