2024. április 16., kedd

Brüsszelbe várják Vučićot és Kurtit

Az uniós közvetítő szerint Pristinának meg kell alapítania a koszovói szerb községek közösségét

Belgrádba érkezett tegnap este a koszovói látogatását záró Miroslav Lajčák, a brüsszeli dialógussal foglalkozó uniós különmegbízott, hogy a szerb állam vezetőségének tagjaival is megbeszéléseket folytasson, miután találkozott a koszovói vezetőség tagjaival és a szerbek képviselőivel. Már Pristinában közölte, azon kell munkálkodni, hogy még a nyári szabadságok miatti szünet előtt tartsanak Brüsszelben egy újabb összejövetelt Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő. Az Európai Uniónak különben is az a terve, hogy a két vezető minél gyakrabban tárgyaljon a jövőben, s ne csak a tárgyalócsoportok szintjén haladjon a dialógus. Közölte, tavaly két ilyen magas rangú megbeszélés zajlott le, de azok nem voltak különösebben konstruktívak, nem vezettek eredményre, olyan megbeszéléseket pedig senki sem akar tartani, amelyeken a felek csak bírálják egymást. Eredményekre van szükség annak érdekében, hogy Koszovó és Szerbia polgárai is hasznát lássák a folyamatnak – fogalmazott a közvetítő, majd hozzátette, ennek érdekében intenzívek az előkészületek a párbeszéd következő körére.

Lajčák aláhúzta: nem számít kérdésnek, hogy Pristinának be kell tartania a korábbi megállapodásokat, ezt diktálja a nemzetközi jogrendszer is, így mielőbb meg kell alapítani a szerb községek közösségét. Pristina korábban magára vállalta ezt a kötelezettséget, még a parlament is ratifikálta a megállapodást, a brüsszeli tárgyalások következő fordulóin tehát erre a kérdésre is ki kell térni – ismertette véleményét a nap folyamán a szlovák diplomata.

A Szerb Lista képviselőivel folytatott délutáni egyeztetésén üdvözölte az Elektrosever észak-koszovói szerb áramszolgáltatóról szóló megállapodás aláírását, mely majd azonos jogokat garantál mindenki számára Koszovóban az energiaellátás terén. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a felek nem állapodtak meg határidőn belül a rendszámtáblák használatáról, a kérdést azonban egyelőre nem vitatják újra Brüsszelben. A koszovói kormány a napokban közli állásfoglalását.