2024. április 24., szerda

Ami összeköt bennünket

Ifjúsági tábor Zenta és Ópusztaszer közreműködésével

Megkezdődött az Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű IPA-pályázat keretein belül zajló tábor a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös szervezésében, aminek fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek, és összekötnek bennünket.

2021 augusztusában indult a projekt, amely a 2018 és 2020 között megvalósított Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű projektum folytatása. Fő feladata, hogy bemutassa a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kialakításra, illetve felújításra kerül több szabadtéri tárlat, míg a zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás. A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői, levéltárosok, néprajzkutatók és történészek dolgozzák fel, és mutatják be különféle eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül – magyarázta Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója, aki hozzátette, a június 27. és július 2. között lezajló tábor keretében a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhetnek meg a projekttel, a részt vevő intézményekkel, valamint kulturális örökségünk kiemelt fontosságú elemeivel. A rendezvény ideje alatt a résztvevők megismerkedhetnek a levéltár munkájával, ellátogatnak Kölpényre, az ország egyetlen mezőgazdasági múzeumába, valamint egy teljes napot töltenek Ópusztaszeren. Emellett megtekintik a ludasi Róka-tanyát, továbbá részt vesznek egy hangulatos tiszai sétahajózáson, és meglátogatják a felújított szabadkai zsinagógát és a palicsi állatkertet.

A táborban összesen tizenhét középiskolás fiatal vesz részt, köztük hét magyarországi és tíz vajdasági diák. Az esemény résztvevői a rendezvény ideje alatt Vajdaság számos nevezetességével, valamint térségünk kulturális örökségének meghatározó elemeivel is megismerkednek.