2024. április 18., csütörtök

Feléled a Blokstok

A város legrégebbi rock and roll fesztiválja az idén július 1-jén kezdődik, és két napon át tart.

A régi helyszínen, a vasútállomás melletti parkban várja a rockzene szerelmeseit a Blokstok, az ingyenesen látogatható fesztiválon olyan kultikusnak számító együttesek szórakoztatják majd a közönséget, mint a Ritam nereda, az Atheist rap, a Love hunters és a Šinobusi.

Marko Tančik, a buli egyik szervezője elmondta, hogy a rendezvény történetében ez lesz az első alkalom, hogy az két napon át fog tartani. – Ennek oka részben abban rejlik, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány okozta, szerencsétlen körülmények miatt arra kényszerültünk, hogy a fesztivált a vasútállomás parkjából áthelyezzük, és sokkal szerényebb körülmények között valósítsuk meg. Most ilyen módon szeretnénk kiengesztelni lakóblokbeli szomszédjainkat és az újvidékieket, azokat, akik rajonganak a Blokstokért. A másik fontos ok, ami kihatással volt döntésünkre, az, hogy a város az idén az Európa Kulturális Fővárosa cím büszke viselője, ezért igyekeztünk minél több, helybeli együttest összegyűjteni, úgyhogy most számos, kiváló előadó lép majd fel fesztiválunkon – mondta Tančik.

Aleksandar Pirić szervező arról beszélt, hogy az előző évekhez hasonlóan a Városi Kertészeti Közvállalat munkásai már betömték, azaz feltöltötték földdel a parkban található mélyedéseket, míg a Stan közvállalat dolgozói kicserélték a közvilágítás elhasználódott, kiégett égőit.

– Az eseményen fellépő együttesek többsége vidékeinkről valók. Emellett mindig helyet adunk a fiatal együtteseknek, valamint rendszeresen regionális sztárok is fellépnek. Felnőni ebben a környezetben egy olyan tényező, amely lehetőséget ad a fesztiválunkhoz hasonló események kifejlődésére, valamint új fiatal generációk kialakulására is, akik megöröklik rendezvényünket – mondta Pirić.

A fesztiválnak most is korábban is különös hangulatot adott a Vajdasági Moto Unióval folytatott, hosszú évekre visszanyúló együttműködés. Az említett szervezet nagy számú motorosklubot gyűjt a szárnya alá a tartomány minden pontján. A bikerek a város legforgalmasabb sugárútjain fognak felvonulni pénteken, a parkban rögtönzött motorkerékpár-kiállításnak is beillő parkolójuk pedig minden évben csemegének számít a látogatók körében.

– A fesztivál minden generációt megérint, ez a programból is kitűnik. Az idén a műsorunk egy kissé eltér az előző években megszokottól, hiszen két év szünet után ismét a parkban lehetünk. Reménykedem a jó időben és abban is, hogy az esemény incidensek nélkül fog lezajlani. Minden más kevésbé fontos – véli Tančik.

A fesztivál első napját az újvidéki Neon együttes fogja megnyitni, ez a csapat már három éve aktív tevékenységet folytat.

Az idén is biztonsági okokból felszólítják a látogatókat arra, hogy a rendezvény területére ne vigyenek be üvegeket és hogy ne közelítsék meg a vasúti síneket. A fesztivált pénteken 19 órakor nyitják meg, a koncertek pedig hajnali egy óráig tartanak majd.