2024. április 19., péntek

Egész évben lehet jelentkezni hivatásos katonának

Várják az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezőket is

A közelmúltban Topolyán megtartott állásbörzén jelen voltak a szerbiai katonaság képviselői is. A professzionális és az önkéntes katonai szolgálatot népszerűsítették. Siniša Rangelov alezredes, a Védelmi Minisztérium szabadkai központjának vezetője elmondta ez alkalommal, hogy a hivatásos katonák juttatásait jelentősen növelték, ugyanakkor az önkéntes katonai szolgálatra jelentkező fiatalok is a minimálbért meghaladó havi juttatásra számíthatnak. Hozzátette még, hogy minden 19 évnél idősebb, 30 évesnél fiatalabb férfi vagy nő jelentkezhet professzionális katonának. A feltétel, hogy letöltötte önkéntesen a katonai szolgálatot. Ilyen esetben azonnal alkalmazzák. Amennyiben nem töltötte még le, előbb azt kell megtennie, majd hivatásosként folytathatja pályafutását. A pályázati felhívás folyamatosan elérhető a katonaság honlapján. Az érdeklődők a kitöltött jelentkezési lapjukat a Védelmi Minisztérium szabadkai és topolyai, valamint kishegyesi központjában is átadhatják.

Az alezredes a részletekről elmondta még, hogy az önkéntes fegyveres katonai szolgálat hat hónapig tart. Az érdeklődők az eUprava honlapján vagy a postahivatalokban is jelentkezhetnek az önkéntes katonai szolgálatra. A 19 és 30 éves kor közötti férfiak és nők jelentkezését a Szerbiai Katonaság egész évben fogadja. Rangelov elmondta, hogy az első másfél hónapot az alapképzési központokban töltik az önkéntesek: Zomborban, Valjevóban vagy Leskovacon. Azt követi a másfél hónapos speciális képzés különböző helyszíneken, majd még három hónap kollektív képzés a Szerbiai Katonaság különböző egységeiben. Felsőfokú végzettségű személyek is kamatoztathatják tudásukat a seregben: a 30 évnél fiatalabb, egyetemi végzettségű érdeklődők részt vehetnek a tartalékos tisztek tanfolyamán, amelyet Belgrádban a Katonai Akadémián és a Katonai Akadémia Orvosi Karán bonyolítanak le minden ősszel. Az önkéntes sorkatonai szolgálatra pedig ebben az évben az 1992. január 1-je és 2003. december 31-e között született, büntetlen előéletű fiatalok jelentkezhetnek. A lehetőségek függvényében figyelembe veszik a jelentkezőknek a szolgálat helyszínével kapcsolatos igényeit, kívánságait is – emelte ki az alezredes. Az önkéntes katonai szolgálatot teljesítő fiatalok havi juttatást kapnak, ami most 38 ezer dinárt tesz ki. Ez hat hónap alatt 228 ezer dinár. Ez nem kis összeg, tekintettel arra, hogy a korábbi juttatások jóval alacsonyabbak voltak – ismertette. Az önkéntes sorkatonai szolgálat letöltése után pedig az érdekeltek szerződéses katonaként tovább szolgálhatnak a Szerbiai Katonaság kötelékében, sőt akár altiszti vagy tiszti továbbképzésre is jelentkezhetnek. Amennyiben pedig leszerelnek, munkát vállalhatnak a belügyminisztérium kötelékében, illetve biztonsági őrként is dolgozhatnak.

Az önkéntes sorkatonai szolgálattal kapcsolatban az érdeklődők bővebb információt kaphatnak Szabadkán a Raichle Ferenc park 1-es szám alatt, illetve a 024/552-878-as telefonszámon, valamint szerdánként Topolyán, csütörtökönként Kishegyesen az ottani katonai ügyosztályon.