2024. március 28., csütörtök

Segítsünk a Vranka családnak!

A négygyermekes apukának élelemre, építőanyagra, tisztálkodási szerekre van szüksége

Segítségre szorul a kisradanováci Vranka család édesapja és négy kiskorú gyermeke. Az édesanya nélkül élő család nemrégiben olyan szorult helyzetbe került, hogy nem tudják magukat ellátni. Az édesapa munka nélkül maradt és gondot kell viselnie 4, 6, 10 és 13 éves gyermekéről. Két gyermek iskolába jár, a másik kettő az egyedülálló édesapa felügyeletére szorul, aki súlyos egészségügyi problémákkal küzd.
Családi házuk felújításra szorul, mert az ablakok szelelnek, a vakolat potyog, a vezetékek lógnak. Az édesapa mindent önerőből próbál megoldani.
– Ezt a bejárati ajtót be fogom falazni, mert nem kell nekünk két bejárat, csak szökik rajta a hő – mondta az édesapa, amikor bevezetett bennünket az udvarba. – Van pár téglám, egyedül meg tudom oldani, csak homok kellene. A vezetékeken is kell még dolgoznom, de elfogyott a pénzem. Az ablakokat ki szeretném cserléni PVC-re, mert a mostaniak nagyon huzatosak, szétesnek. Tudom, hogy sokba kerül, de hátha van valakinek ilyen használt ablaka, amire már nincs szüksége. Fával tüzelünk, viszont tüzelőnk még van – magyarázta az édesapa.

A gyerekek is előbújtak a kis házból, a két legkisebb egy-egy kölyökcicát tartott a kezében, mint mondták, általában azokkal játszanak az udvaron. A legidősebb testvér segíti édesapját a házimunkában. Az udvar tele van limlommal, mert a családfő a ócskavas eladásából tud valamennyi bevételre szert tenni.
– Korábban a Március 8 harisnyagyárba dolgoztam, de oda nem tudok visszamenni, mert az éjszakai műszak ideje alatt nem hagyhatom magukra a gyerekeket. A feleségem beteg és nem kapunk segítséget a családtól, pedig szükségünk lenne festékre, glettre, homokra, gerendákra. Munkát nem tudok vállalni, mert vigyáznom kell a két legkisebb gyermekre, az óvodába sem tudom őket beíratni, mert ott kérik az édesanya aláírását is, aki elérhetetlen. Várnom kell a válásig, ami valószínűleg szeptemberben megtörténik. Onnantól kezdve már vállalhatok munkát, de akkor is nehéz lesz olyat találni, ahol csak délelőtt kell dolgozni. Jelenleg csak olyan rövid ideig tartó munkákat vállalhatok el, ahova a gyerekeket is magammal vihetem, legyen szó fűnyírásról vagy bokormetszésről, viszont nagyon kemény fizikai munkát nem tudok csinálni, mert van egy operálhatatlan, jóindulatú tumorom – magyarázza Vranka Zsolt, az édesapa.

A Vranka család

A Vranka család

A családnak elsősorban tartós élelmiszerre, tisztító-, tisztálkodási szerekre, hústermékekre lenne szüksége. Aki ételadományával vagy más módon segíteni szeretne a Vranka családon, az a 060/329-66-49-es telefonszámon keresheti fel Vranka Zsoltot.

Nyitókép: A Vranka család