2024. április 25., csütörtök
KÉZILABDA

A királynő kifelé kacsintgat

Minden apró megmozdulás után, ami a Győr kézilabdacsapatához kötődött, éljenző hangorkán söpört végig a budapesti MVM Dome belterén a Bajnokok Ligája négyes döntőjének hétvégéjén – aki ott volt, azonnal átérezhette, mekkora extra löketet ad a csapatnak a hazai rendezés. Ám senkit, még a magyar játékosokat sem fogadott akkora üdvrivalgás a bemutatáskor, mint a csapat irányítóját, Stine Bredal Oftedalt. A norvég irányító a csapat egyik legrégebbi tagja, hiszen már 2017 óta Győr a székhelye, a pályán az egyik leggólerősebb, azon kívül pedig a talán legközvetlenebb játékos. Élvezi a rajongóktól felé áradó szeretetet, mindig van ideje megállni egy közös képre, a sajtóval pedig nagy beleéléssel beszél, amikor azt magyarázza, hogyan tudott csúcsformában maradni ez az extrahosszú kézilabdaszezon során, amely még a tavalyi olimpiai bronzéremtől a decemberi vb-címen át a BL júniusi négyes döntőjéig tartott számára. „A klubbal jól kezdtünk, de aztán ahogy rákanyarodtunk a BL fontosabb szakaszára, néha kicsit nehezebben mentek a dolgok. Persze nekem is voltak mélypontjaim, senki sem játszhat le tökéletesen egy teljes szezont. És a játékosnak meg kell értenie, hogy a rossz forma nem mindig önmagából fakad, hiszen az ellenfélnek az a célja, hogy a lehető legjobban megnehezítse a dolgunkat. Olykor el kell ismernünk, ha ezzel jó munkát végeztek” – magyarázta Oftedal a BL-döntő előtti médiaeseményen.

A 30 éves játékos azt mondja, a sport iránti lelkesedése az, ami lehetővé teszi számára, hogy végig koncentrált maradjon. „Rengeteg kézilabdamérkőzést néztem meg, mindig követtem a nemzeti csapatunkat és a Bajnokok Ligája legjobbjait. Próbáltam leutánozni, amit más nagy játékosok csináltak, és ötvözni azt a saját képességeimmel. Hosszú évek ismételgetése, gyakorlása kellett ahhoz, hogy eljussak erre a szintre. Mindenképpen szükség van a szenvedélyre ahhoz, hogy ilyen hosszú időn át képesek legyünk csúcsformában maradni, és csak kevés olyan része van, amit munkának érzek.”

A legnagyobb médiaérdeklődéssel követett sportágakban egészen szokatlan, hogy egy sportoló úgymond kifelé beszéljen abból a csapatból, amellyel éppen szerződésben áll, Oftedal azonban a hétvége során egy norvég lapnak, a VG-nek kertelés nélkül elárulta, hogy akár egy évvel 2024 nyarán lejáró szerződése előtt átigazolhat a dán Esbjerghez, amellyel már fel is vették a kapcsolatot. „Nagyon jól érzem magam a Győrnél, minden jól megy, de nem tagadom, hogy vonzónak találom, ami az Esbjergnél történik” – ismerte el a norvég a BL négyes döntőjébe idén először bejutott csapatról, amely komoly építkezésbe kezdett az elmúlt években, honfitársai és barátnői közül pedig már Nora Mørköt és Henny Reistadot is a soraik között tudhatja. A Győr az idei BL elődöntőjében még legyőzte az Esbjerget, amely végül az érmes helyezésről is lemaradt, de könnyen lehet, hogy két év múlva Oftedal már a magyar csapat ellenfeleként fog befutni a pályára Európa legnagyobb kézilabdaarénájában. És biztosak lehetünk benne, hogy a sportszerető magyar közönség akkor is éljenezni fog neki, hiszen minden pillanat kincs, amikor egy legendát élőben láthatnak játszani.