2022. augusztus 9., kedd

Az Európai Unió vezetői üdvözölték Svédország és Finnország meghívását

Az Európai Unió vezetői üdvözölték Svédország és Finnország meghívását a védelmi szövetség tagjai közé a NATO madridi csúcstalálkozóján szerdán.

„Ez egy jó nap a transzatlanti szövetség, az Európai Unió, Finnország és Svédország számára" – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke a spanyol fővárosban.

Ursula von der Leyen szerint a két új belépőnek köszönhetően a NATO „még nagyobb, európaibb és erősebb lesz". Az orosz elnök „meg akart osztani bennünket" az ukrán háborúval, de amit elért, az egy erősebb együttműködés az EU és a NATO között – jegyezte meg.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról beszélt délután, a találkozóra érkezésekor, hogy a svéd és a finn bővítés az egész európai kontinens biztonságát megerősíti, és egyben támogató üzenetet jelent Ukrajna számára a háború közepette.

„Mind együtt vagyunk, az EU és a NATO. Osztozunk ugyanazon értékekben, ugyanazon elvekben" – jelentette ki, hozzátéve, hogy a csütörtökig tartó madridi csúcson ennek az együttműködésnek a megerősítésén fognak dolgozni.

Hangsúlyozta annak fontosságát hogy az Európai Unió tagállamai többet költsenek védelemre.

A NATO szerdán hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, miután kedden Törökország beleegyezett, hogy támogatja felvételüket.

A három ország megállapodást írt alá, amely rendezi Törökország fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatos fenntartásait a két északi országgal szemben.
Finnország és Svédország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva.