2022. augusztus 9., kedd

II. Erzsébet királynő a skót miniszterelnökkel találkozott

II. Erzsébet királynő szerdán Nicola Sturgeonnal, Skócia miniszterelnökével találkozott Edinburgh-ban, egy nappal azt követően, hogy a skót miniszterelnök bejelentette, hogy jövőre függetlenségi népszavazást terveznek kiírni Skóciában.

A királynő hétfőn érkezett meg Skóciába, s szerdán a Holyroodhouse-palotában, a királyi család skóciai rezidenciáján fogadta Sturgeon miniszterelnök-asszonyt és Alison Johnstone-t, a skót parlament elnökét.
Sturgeon kedden jelentette be, hogy 2023. október 19-én függetlenségi népszavazást szeretnének tartani Skóciában. Boris Johnson brit miniszterelnök ellenezte a referendumot, mert szerinte a 2014-es népszavazással rendezték ezt a kérdést. A skót miniszterelnök azonban úgy véli, az Egyesült Királyság 2016-ban megszavazott kilépése az EU-ból egészen más perspektívába helyezi a korábbi referendumot, hiszen Skócia "egyértelműen kinyilvánította" szándékait az EU-tagság megőrzését illetően.
A Skót Nemzeti Párt ugyanakkor kijelentette, hogy, amennyiben Skócia kiszakadna az Egyesült Királyságból, azt szeretnék, hogy változatlanul a királynő maradjon az ország államfője.
A brit sajtójelentések szerint jókedélyű találkozón Sturgeon egy limitált kiadású skót whiskey-t és az Edinburgh-i Forth hidat ábrázoló takarót ajándékozott a 96 éves uralkodónak.