2024. április 26., péntek

Vučić: Teljesen új helyzet állt fel a Nyugat-Balkánon

Aleksandar Vučić államfő ma találkozott Miroslav Lajčákkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával, aki újabb kérésekkel érkezett Belgrádba.

Vučić a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a mai naptól kezdve teljesen új helyzet állt fel a Nyugat-Balkánon, országunkban, valamint Koszovó területén is.

Elmondta, hogy Szerbia mindig készen áll a párbeszédre, míg mások erre nem hajlandók. Szavai szerint Pristinában meghozták a döntést, miszerint „Koszovóból kiűzik a szerbeket és egy újabb Villám hadműveletet hajtanak végre".

– Ők teljesen Nagy-Britannia és Németország támogatását élvezik – mondta az államfő.

– Két döntést hoztak meg az ideiglenes intézményeikben. Az egyik a regisztrációs táblák betiltása a tartomány területére való belépés során, a másiknak pedig egyetlen célja van, hogy elűzzék a szerbeket Koszovó területéről, egy újabb Villám hadműveletet akarnak végrehajtani – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy a szerb regisztrációs táblák lecserélésére szeptember végéig adtak határidőt, vagyis szavai szerint legkésőbb október 1-jén általános támadást terveznek intézni Észak-Koszovó ellen.