2024. április 19., péntek

Újrainduló kapcsolatok reményében

A szerb és a montenegrói kormányfő az élelmiszer, az energetika és számos politikai kérdésben folytatott megbeszélést

„Reményeim szerint sikerül majd resetelni (újraindítani) a két ország viszonyát” – emelte ki Ana Brnabić kormányfő a Dritan Abazovićtyal, Montenegró miniszterelnökével tartott tegnapi közös sajtótájékoztatón, utalva a két ország közötti, az utóbbi években feszült viszonyra. Ezt erősítette meg Abazović is, mondván, azért érkezett Belgrádba, hogy új lapot nyisson Szerbiával.

A montenegrói kormányfő, akit áprilisban neveztek ki erre a tisztségre, kétnapos látogatást tesz Szerbiában. Brnabić kiemelten fontosnak nevezte látogatását, hiszen mint rámutatott, Szerbia és Montenegró között az elmúlt években számos nyitott kérdés merült fel. Abazovićot Brnabić ünnepélyes fogadtatásban részesítette a Szerbia Palotában, ahol négyszemközti beszélgetésre is sor került. A szerb kormányfő szerint az élelmiszerekről, az energiahordozókról és az infrastrukturális összeköttetésről beszélgettek.

– Amíg nekünk van mit ennünk, régióbeli partnereinknek és barátainknak is lesz – hangsúlyozta Brnabić, aki kihasználta az alkalmat, hogy arra invitálja montenegrói kollégáját, csatlakozzon Montenegró is a Nyitott Balkán kezdeményezéshez. Rámutatott, ezáltal a régió jobb összeköttetést és magasabb biztonságot kap, valamint jelentős gazdasági hátszelet, ugyanis vonzóbbá teszi a régiót a külföldi beruházók számára.

Dritan Abazović a közös sajtótájékoztatón elmondta, a kormány néhány tagjával azért érkezett Belgrádba, hogy Montenegró új lapot nyisson Szerbiával, és a két ország kapcsolatát a lehető legmagasabb szintre emelje. Szavai szerint nincs olyan kérdés a két ország között, amire ne lenne megoldás, ha arra megvan a szándék mindkét fél részéről. A jó szándék jelenlétét sem vonta kétségbe.

Szerbia és Montenegró a szerb kormányfő szerint ez év januárjától áprilisáig 307 millió eurós áruforgalmat bonyolított le, ami 20 százalékkal meghaladja a múlt évi azonos időszakban jegyzettet.

A két ország küldöttsége több mezőgazdaságot, pénzügyet, gazdaságot és infrastruktúrát érintő kérdést fogalmazott meg, amelyekre a közeljövőben megoldást tudnak találni.

Szóba került a nagykövetek kérdése, ugyanis mintegy másfél éve Szerbiának nincs podgoricai nagykövete, miként tavaly február óta Montenegrónak sincs nagykövete Belgrádban. A két fél megállapodott abban, hogy ezeket a hiányosságokat is rövidesen pótolják.

Abazović felhívta szerb kollégája figyelmét arra, hogy egyes montenegrói parlamenti képviselőket feltartóztattak a szerb határon. Brnabić megígérte, hogy utánajár a történteknek, és reményét fejezte ki, hogy erre is gyorsan megoldást találnak.

A montenegrói kormányfő kiemelte, számukra ez nagyon fontos kérdés, és ő maga is reményét fejezte ki, hogy a két határ között az átlépés zavartalan lesz a jövőben.

Mint arra a Szabad Európa Rádió rámutat, a határátlépés körüli gondok az után jelentkeztek, miután a montenegrói képviselőházban tavaly júniusban elfogadták a srebrenicai népirtásról szóló rezolúciót.

Abazović és Brnabić közös sajtótájékoztatója is szívélyes légkörben telt el (Fotó: Beta)

Abazović és Brnabić közös sajtótájékoztatója is szívélyes légkörben telt el (Fotó: Beta)

Felmerült Svetozar Marović, a montenegrói Szocialista Demokrata Párt egykori magas beosztásban levő tagjának kiszolgáltatása Montenegrónak, akit hazájában bűnszervezet vezetésével ítéltek el, miután ő beismerte bűnösségét. Ám a börtönbe nem vonult be büntetésének letöltésére, hanem Szerbiába utazott, állítólag gyógykezelésre. Brnabić szerint az illetékes szervek foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Abazović elmondta, Szerbia hat éve ignorálja Montegeró kérését, miszerint szolgáltassa ki Montegerónak Marovićot. Mint mondta, nem szeretnének nyomást gyakorolni a kormányra, csupán még ma minden olyan nyitott kérdésre pontot tennének, amire lehetőség van. Ez a kérdés szavai szerint még várhat.

Ana Brnabić felhívta montenegrói kollégája figyelmét, hogy nem lenne szabad a környezetvédelmi hatástanulmányt politikai eszközként felhasználni, hogy megakadályozzák a Drinán a Buk Bijela vízerőmű megépítését, ami egyébként az energetika terén csupán együttműködési lehetőség. Abazović erre azt válaszolta, hogy Montenegró környezettudatos ország és szeretnék, ha a beruházás megfelelne a lehető legmagasabb standardoknak.

Abazović újságírói kérdésre válaszolva a Szerb Pravoszláv Egyházról szóló alapmegállapodás kapcsán elmondta, kormányának munkacsoportja címszavakban egyeztette ezt a dokumentumot az egyházzal. Ő egy olyan európai és világi állam élén áll, ahol minden vallási közösség egyenlő elbírálásban részesül. Szavai szerint várhatóan ma találkozik a pravoszláv egyház fejével, Potrfirije pátriárkával is.

Abazović tegnap Aleksandar Vučić államfővel fogyasztotta el a munkaebédjét. Erről Vučić saját közösségi oldalán közzétett bejegyzésében számolt be. Kiemelte, ebéd közben vitatták meg az aktuális témákat, és megállapodtak abban, hogy a jobb kapcsolatok kiépítése érdekében tevékenykednek a jövőben.