2022. augusztus 17., szerda

Továbbra is együtt dolgoznak és pályáznak

Folytatódik a húsz éve tartó testvérvárosi kapcsolat Szenttamás és Jánoshalma között

Jánoshalma (Magyarország) és Szenttamás polgármesterei, Celler Zoltán és Radivoj Debeljački szombaton Jánoshalmán, Szenttamás testvérvárosában, együttműködési megállapodást írtak alá, azaz megújították a már húsz éves testvérvárosi együttműködési szerződést, amely keretében már több közös projektumban vettek részt.

A polgármesterek elmondták, hogy folytatni és fejleszteni kívánják a kulturális, ifjúsági, oktatási, sport és társadalmi kapcsolatokat, valamint a jövőben az idegenforgalom és a gazdaság területén is együtt kívánnak működni.

A hétvégén zajlott Jánoshalmi napok rendezvénysorozat lehetőség volt arra, hogy a két testvérváros képviselői újra találkozzanak egymással. A városvezetők megállapodtak abban, hogy folytatják a 2001-ben létrejött testvérvárosi kapcsolatot.

− Ma megerősítést nyert a tavaly szeptember 14-én Szenttamáson is aláírt szerződés, ami az immár több mint két évtizedes testvérvárosi kapcsolat folytatását jelenti. A dokumentum pontosítja, hogy tovább bővítjük a már meglévő és működő kapcsolatokat, amelyek mindkét település javát szolgálják. A bácskai és a Bács-Kiskun megyei térség közvetlenül határos egymással, ami lehetőséget ad a határon átívelő együttműködésre, a közös projektumok kidolgozására és benyújtására, amit feltétlenül ki kell használni. Ezenkívül erősíteni kell a két önkormányzat, továbbá a civil szféra együttműködését is − fogalmazott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. Hangsúlyozta, szerinte több olyan terület van, amelyen sikeresen együttműködhet a két település.

Celler Zoltán, Jánoshalma polgármestere a protokollt követően elmondta, Jánoshalmáról tavaly járt hivatalos küldöttség Szenttamáson, amikor megtörtént a testvérvárosi kapcsolat felújítása.

− Részben azért került erre sor, mert a településvezetők is változnak, tehát célszerű megújítani az együttműködést, és kifejezni azt a szándékot, hogy a települések készek arra, hogy együtt dolgozzanak a továbbiakban is. A szenttamási polgármester akkor ígéretet tett arra, hogy amint Jánoshalmára látogat, itt is aláírjuk itt ugyanazt a szerződést. A Jánoshalmi napok idei szabadtéri rendezvénye jó alkalomnak bizonyult a hivatalos testvérvárosi delegáció fogadására, így mind a két településen megtörtént a további együttműködésről szóló dokumentum aláírása, amivel biztosítottuk a polgárainkat arról, hogy a két település közösen vesz részt a pályázatokban, és nemcsak az ünnepeinket üljük meg, hanem közös munkát is végzünk, mindkét település polgárainak a javát szolgálva – fogalmazott Jánoshalma polgármestere.

Szenttamás és Jánoshalma első embere mellett a rendezvényen jelen volt Szatmári Adrián Topolya község polgármestere is, ugyanis Jánoshalma és Topolya ugyancsak testvérvárosok. A közös találkozón lehetőség nyílt a tapasztalatcserére és szó volt a tervezett (esetleges) közös projektekről is.
Radivoj Debeljački mellett a szenttamási önkormányzatot Kocsis Krisztián és Szabados Fodor Beáta képviselte.