2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Meglepetés Itáliában

A hétvégével lezárultak a nemzeti bajnokságok Európa és a világ szinte összes országában, és nem mindenhol azok közül került ki a győztes, akikre a legtöbben számítottak. A legnagyobb nemzetek közül talán Olaszországban született a legkirívóbb meglepetés, ahol a prokontinentális Bardiani fiatalja, Filippo Zana diadalmaskodott a jóval magasabban jegyzett, nagyobb nevű profik mezőnyében – a 23 éves bringás jó eséllyel megalapozott magának egy mostaninál jelentősebb szerződést.

A Csizmán kívül még Szlovéniának lesz váratlan bajnoki trikósa, hiszen a Tourra pihenő Tadej Pogačar és Primož Roglič nélküli mezőnyben a kontinentális Adria Mobilt erősítő Kristijan Koren diadalmaskodott – igaz, a 35 éves veteránnak évtizedes első vonalbeli profi karrier van a háta mögött. Érzelmes győzelmet aratott még Mark Cavendish, aki 37 évesen közel egy évtized után húzhatja fel újra – másodszor – a brit bajnoknak járó megkülönböztető mezt, míg Peter Sagan Szlovákiában nyolcadszor nem talált legyőzőre.

Szerbiában Dušan Rajović szerezte meg a bajnoki trikót a kraljevói Beranovac katonai létesítmény autóverseny-pályáján.

Nemzeti bajnokok, fontosabb országok, Olaszország: Filippo Zana. Hollandia: Pascal Eenkhoorn. Belgium: Tim Merlier. Spanyolország: Carlos Rodriguez. Franciaország: Florian Sénéchal. Nagy-Britannia: Mark Cavendish. Dánia: Alexander Kamp. Kolumbia: Sergio Higuita. Ausztrália: Luke Plapp. Németország: Nils Politt. Szlovénia: Kristijan Koren. Norvégia: Rasmus Tiller. Szlovákia: Peter Sagan. Lengyelország: Norbert Banaszek. Egyesült Államok: Kyle Murphy. Svájc: Robin Froidevaux. Ausztria: Felix Großschartner. Portugália: João Almeida.