2024. április 19., péntek
G7 csúcstalálkozó

Enyhíteni az élelmiszerhiányt!

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) a Garmisch-Partenkirchenben kedden zárult csúcstalálkozón felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt. A hét ország (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada és az Egyesült Államok), valamint az uniós csúcsvezetők egyúttal további 4,5 milliárd dollárt ígértek az éhínség elleni globális küzdelemre. Arról is megállapodtak, hogy igyekeznek még jobban segíteni az ukrajnai gazdák munkáját, valamint megoldást találni a műtrágyahiányra.

A csoport ismételten felszólította Oroszországot, hogy feltételek nélkül hagyjon fel a fekete-tengeri ukrajnai kikötők blokádjával, és az infrastruktúra rongálásával, illetve a mezőgazdasági eszközök és a termény kisajátításával.

„Ezek a tevékenységek a globális élelmezésbiztonság elleni, geopolitikai indíttatású támadásnak tekinthetők” – szögezte le a G7. Moszkva tagadja a nyugati vádakat, és a szankciókat okolja az élelmiszerválságért.

Jelenleg 82 országban mintegy 345 millió ember éhezik. Számuk az utóbbi két évben megkétszereződött. Jelenleg Etiópiában, Nigériában, Dél-Szudánban, Jemenben, Afganisztánban és Szomáliában legsúlyosabb a helyzet.