2024. március 28., csütörtök

Kilencvenszázalékos teljesítmény

A körülményeket figyelembe véve jól teljesít a tartományi gazdaság

A tervezettnél jobban alakultak tavaly a tartomány pénzügyi adatai, erről tanúskodik a 2021-es költségvetés zárszámadása, amelyet keddi ülésén vitatott meg a tartományi parlament, s melynek részleteit Smiljka Jovanović pénzügyi titkár ismertette a képviselőkkel. Mint mondta, eredetileg 83,2 milliárd dinárra tervezték a tavalyi tartományi büdzsét, mely összesen három módosításon esett át az év folyamán. Végül 84,7 milliárd dinárt ért el a költségvetés bevételi oldala, ami 101,7 százalékos megvalósításnak számít. A kiadási oldalon 75,6 milliárd dinár szerepel a tételek között, ez 90,9 százalékos megvalósítást jelent. A költségvetési hiányt 3,7 milliárd dinárra tervezték 2021-ben, végül azonban 4,9 milliárdos többlet valósult meg. Jovanović elmondása szerint ennek okait abban kell keresni, hogy a bevételek magasabbak lettek a tervezettnél, ugyanakkor egyes infrastrukturális beruházások nem haladtak olyan ütemben, ahogyan az a büdzsé kialakításakor várható lett volna, így nem volt szükség költségeik fizetésére.

A jelentésből kiderül az is, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – a tartományi költségvetés legjelentősebb részét, 60,3 százalékát, a köztársasági transzfereszközök adják. A tervezett kiadások esetében minden felhasználónál 90 százalék feletti realizálást könyveltek el, kivéve az egészségügyi titkárságot és a nagyberuházási igazgatóságot. Utóbbi kapcsán a titkár elmondta, a projektumok kivitelezése összetett folyamatnak számít, pályázatoktól, tenderektől függ a kivitelezés elindulása és megvalósulása, és ez okozta azt, hogy az év végére nem költöttek el minden pénzt.

Aleksandar Mandić, a Szerb Haladó Párt képviselője felszólalásában arra fektette a hangsúlyt, hogy a tavalyi tervek teljesítése alapján egyértelmű: a 2020-as, pandémia által meghatározott év mégsem tudta jelentősebben, negatívan befolyásolni a 2021-es eredményeket, sikeres gazdaságpolitikával megoldhatók a legnehezebb helyzetek is, s ennek jeleit egyaránt láthatjuk köztársasági és tartományi szinten is. A kisebb községeknek adott összegek igazán sokat jelentenek infrastrukturális elképzelésik megvalósításában – jelentette ki, a költséges projektumdokumentációk kidolgozása sokszor akadályt jelentene a tartomány segítsége nélkül. Nenad Borović, a párt másik képviselője kiemelte, a pénzügyi stabilitást tükrözik a 2021. évi eredmények, majd arra emlékeztetett, hogy az idei költségvetés a tavalyinál is magasabb. Kitűnőnek nevezte azt az eredményt, amelyet tavaly az adóbevételek terén valósított meg Vajdaság, tekintettel arra, hogy a pandémia okozta válság hatásai még érezhetők voltak.

HUSZONÖTMILLIÁRDOS ADÓBEVÉTEL

Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője rámutatott arra, hogy már negyedszer kapott pozitív elbírálást a zárszámadás az Állami Számvevőszéktől (DRI), és fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy kisebbségi érdekeltségű projektumokat, programokat is támogatott a tartományi kormány, de a mezőgazdaság céljaira is jelentős összeget fordított a büdzséből: kétezernél is több termelő részesült az összesen 1,1 milliárd dináros támogatásból. A kapcsolható eszközök vásárlása érdekében kiírt pályázat például új támogatási vonal – mutatott rá. A különböző vajdasági önkormányzatok egymilliárd dinárt kaptak visszatérítés nélküli támogatásként, a legtöbb a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére, fejlesztésére költötte a kapott pénzt.

Pintér Anna-Mária, a VMSZ képviselője kiemelte, hogy tavaly több mint egymilliárd dinárt fordítottak a mezőgazdaságra  (Ótos András felvétele)

Pintér Anna-Mária, a VMSZ képviselője kiemelte, hogy tavaly több mint egymilliárd dinárt fordítottak a mezőgazdaságra (Ótos András felvétele)

Aleksandra Đanković, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője az Állami Számvevőszék pozitív elbírálását vette alapul. Véleménye szerint már ennek alapján kiválónak lehet nevezni a zárszámadást, mint mondta, a magas kritériumoknak való megfelelés garancia arra, hogy minden rendben volt a költségvetés vezetése kapcsán. Kiemelte, a 25 milliárd dinárnál is magasabb adóbevételek a gazdasági tevékenység pandémia utáni újraindulását tükrözik.

A 44–45-ÖS EMLÉKMŰ ELLEN

Az elmondottakból semmivel sem értett egyet Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt képviselője, aki felszólalásában és a médiának adott nyilatkozatában a témák széles palettáját vonultatta fel. Mint mondta, a nagyberuházások alulteljesítettsége a bizonyítéka a kormány sikertelenségének, de elégedetlen volt már amiatt is, hogy éppen Vid napjára kellett összehívni a ház ülését, miközben az év folyamán négy hónapos szünetet is tartottak. A radikálisok ugyanis kedden Koszovóra, a Gazimestanra készültek. Tiltakozott amiatt is, hogy a tartomány pénzt ad az EXIT fesztivál megszervezésére, azon ugyanis részt vesz majd az eurovíziós dalfesztivál ukrán győztese, a csapat pedig korábban közölte, minden bevételét az ukrán hadseregnek adja. Jakšić szerint Szerbia nem vehet részt még közvetetten sem oroszellenes akciók pénzelésében. Újságírói kérdésre beszélt az újvidéki 1944–45-ös áldozatoknak szentelt, készülő emlékműről is. Pártja ugyanis határozottan ellenzi annak felállítását, mert szerintük háborús bűnösöknek állítanak emléket, a kapcsolódó iratban szereplő kétezer név között ismert bűnelkövetők is vannak – érvelt a radikális képviselő.

LEVÁLTÁSOK ÉS KINEVEZÉSEK

Igor Mirović kormányfő javaslatára és előterjesztésére a parlament Slađana Bursaćot nevezte ki oktatási, jogalkotási, nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárhelyettessé az eddig pozícióban lévő Milan Kovačević helyett, Đorđe Todorovot pedig szociális-, népesedéspolitikai és nemi egyenlőségi titkárhelyettessé választották az ülés végén a képviselők az eddig ezt a tisztséget betöltő Farkas Ármin helyett.

Az ülésen két titkárhelyettesi tisztségről is döntöttek (Ótos András)

Az ülésen két titkárhelyettesi tisztségről is döntöttek (Ótos András)

Elfogadta a ház a menekültügyi alap, a Vajdasági Pedagógiai Intézet és a nemi egyenlőségi intézet tavalyi munkajelentéseit is.