2024. március 29., péntek

Vid-napi kitüntetéseket adott át Aleksandar Vučić

A Szabadkai Gyermekszínház is a kitüntetettek között

Aleksandar Vučić Vid-napján a hagyományoknak megfelelően állami kitüntetésekkel  adott át az arra érdemes személyeknek, intézményeknek.

Kitüntetésben részesült Abe Shinzo japán képviselőházi tag, volt japán miniszterelnök a Szerbia és Japán közötti együttműködésért, fejlesztésekért. A Karađorđe-csillag Arany Érdemrendjének kitüntetését vehette át Vasilije Krestić, történész, professzor, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Svetislav Božić zeneszerző, akadémikus, egyetemi tanár és Lukijan Pantelić püspök. További kitüntetésben részesült többek között Miloš Biković színész, Ljubiša Ristić rendező, Velibor Bora Milutinović futballedző, a Szabadkai Gyermekszínház, Ralph Fiennes angol színész, Andrea Bočeli olasz operaénekes.

A szerb himnusz után beszédet mondott az államfő.

– Évszázadok óta ugyanazt a kérdést válaszoljuk meg minden június 28-án. Győzelmet vagy vereséget ünnepelünk? – tette fel a kérdést többek között Koszovó történelmi múltjára és jelenére utalva.

Hozzátette, Vid-napjában mindenesetre a jövőt kell keresni. Kitért arra is, hogy a második ciklusban betöltött köztársasági elnöksége nagy felelősség számára.

Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy Szerbiának most Európa felé kell tekintenie, hiszen csak ez biztosítja az ország és a felnövekvő generációk jövőjét. Az elnök kiemelte a jó kapcsolatok fontosságát más népekkel, külön hangsúlyozva Magyarországot és Bosznia Hercegovinát.

Az eseményt követően Vid-napja és a köztársasági elnök második ciklusára való beiktatása alkalmából ünnepélyes fogadást szerveznek.