2022. augusztus 10., szerda

NATO-csúcs Madridban

Háromnapos NATO-csúcstalálkozó kezdődik ma Madridban. A várakozások szerint a csúcs központi témája az a stratégiai irányvonal lesz, amely szerint Oroszországot közvetlen biztonsági veszélyforrásnak tekintenék. Az Észak-Atlanti Szövetséghez tartozó 30 ország vezetői, partnereik és más vendégek egy történelmi jelentőségű találkozóra utaznak a spanyol fővárosba.

A NATO főtitkára a csúcstalálkozó előtt bejelentette, hogy a katonai szövetség 40 ezerről 300 ezerre növeli a magas készültségben lévő katonái számát. A Reuters hírügynökség kiemeli, hogy az ukrajnai konfliktus nagy geopolitikai változásokat indított el a nyugati államok körében, a korábban semleges Svédország és Finnország benyújtotta kérelmét a NATO-hoz való csatlakozásra, de Ukrajna uniós tagjelölti státusa is terítékre került. Svédország és Finnország NATO-tagságát Törökország ellenzi – emlékeztet a Fonet.

Az euronews.hu szerint az Egyesült Államok first ladyje, Jill Biden már megérkezett az országba, hogy Letizia spanyol királynővel több rendezvényen is közösen vegyen részt. A spanyol király és királynő később vacsorát is ad rezidenciáján az országba látogató magasrangú vendégeknek. A csúcstalálkozóra körülbelül 5000 résztvevőt és 2000 újságírót várnak.

A biztonsági intézkedések minden korábbinál szigorúbbak: több mint 10.000 ügynököt vetnek be, emellett katonai repülőgépek és helikopterek járőröznek folyamatosan Madrid felett. Mindez nem kizárólag erődemonstráció, a fokozott katonai készültség elsődleges oka az ukrajnai háború.

A spanyol kormány forrásai megerősítették, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök virtuálisan vesz részt a NATO-szövetségesekkel zajló koordinációban.

A csúcs napirendjét alapvetően a Vlagyimir Putyin által jelentett fenyegetés határozza meg, de szóba kerül Finnország és Svédország csatlakozása is, valamint a szövetség katonai jelenlétének megerősítése európai földön.

Sokan ugyanakkor nem értenek egyet a rendezvény céljaival. Vasárnap a kormány adatai szerint több mint kétezren tüntettek a csúcstalálkozó megtartása ellen elítélve, hogy a NATO akadályozza a demilitarizációt és fenyegeti a világbékét.