2024. április 25., csütörtök

Szent Vid napja van

Ez a nap állami ünnep, de nem munkaszüneti nap

A pravoszláv hívők ma ünneplik Szent Vitus napját, amely számukra az egyik legnagyobb ünnep. A Vidovdan kapcsolatba hozható Lázár fejedelemmel és a rigómezei csatával, másrészt Szent Vidnek, vagy Vitusnak emel emléket.

Ez a nap állami ünnep, de nem munkaszüneti nap. Június 28-a a rigómezei csata emléknapja, amely 1389. június 28-án zajlott, és valamennyi háborús áldozat emléknapja a szerb köztudatban. Ezen a napon a szerb erők vezette keresztény szövetségesek és az Oszmán Birodalom hadai csaptak össze. A csatavesztést követően, amelyben Lázár szerb fejedelem is elhunyt, Rigómező az ellenállás, a szabadság, a hazaszeretet, a lovagiasság és a szerb kollektív öntudat jelképévé vált.

Északnyugat-Szerbiában és Vajdaság területén ilyenkor a lányok és az asszonyok közszemlére bocsátják szőtteseiket, bemutatják kézügyességüket és azt is, mennyire tehetős családból származnak. Mačva környékén az emlékezésnek szentelik a napot, a helyiek kimennek a temetőbe szeretteik sírjához, halat és más ételeket visznek ki, amelyeket Szent Vidnek ajánlanak.